Безбедан клик

Безбедан клик (20)

Интернет зависност се може описати као поремећај контроле основних инпулса и реакција на свакодневицу. Овај поремећај не укључује употребу наркотика и веома је сличан патолошком коцкању. Неки корисници развијају емоционалне везе са онлајн пријатељима, препуштају се разним врстама уживања у својој „виртуелној заједници“. Неки пак проводе бескрајно много времена на Интернету истражујући неке теме о којима пишу или су заинтересовани због посла. Како год, у свим случајевима, зависност од интернета је присутна и она може узроковати бројне проблеме. Контрола постаје све тежа. Осећај немира све јачи. Корисници су раздражљивији а ова врста зависности може довести до губитка значајних односа са заједницом, губитка посла, образовања, каријере. Лагање постаје навика јер нико не жели да призна да је заглављен у канџама виртуелног света. Осећање безнадежности, кадкад кривице, анксиозности и депресије су обавезни пратиоци ове врсте зависности.

Како комуницирате са другим људима на интернету? Одговор на ово питање углавном зависи од узраста тј.старосне доби корисника, његовог интелектуалног капацитета и окружења. Битно је и то да ли се ради о дописивању на друштвеним мрежама, слању мејлова, четовању или постављању статуса на профилима друштвених мрежа. Чињеница је да већина корисника користи скраћенице приликом дописивања. Међутим, потребно је имати на уму, да оно што се напише на интернету тамо остаје заувек. Зато је важно научити нека основна правила понашања која, иако нису обавеза, остављају добар утисак.

 

Ко су то хакери?

децембар 20, 2017

Грађани често дају своје личне податке а и не знају на који начин се води рачуна о њима и како се чувају. Постоји законска регулатива око тога али савршена заштита не постоји. Најбезбеднији су када дају податке државним органима али с друге стране имају обавезу да се информишу о безбедности када то чине у продавницама, ресторанима или приликом куповине на интернету. Људи вични упаду у компјутерске системе могу направити прави лом са подацима до којих дођу. Њих називамо хакерима.

Интернет је у веома кратком временском периоду, унео драстичан утицај на квалитет живота „обичног човека“. Изузимајући уобичајену и неизбежну употребу у оквиру пословних комуникација, савремени човек данас користи интернет и као средство за завршавање свакодневних обавеза. На планетарном нивоу зависност од интернета из дана у дан је све већа.

 

Сваки рачунар који користите за сурфовање мора да поседује програм за препознавање и уништавање вируса који би могли бити деструктивни за ваш рачунар и податке који се на њему чувају. Постоје рачунарски програми, антивируси који се користе за заштиту, идентификацију и уклањање рачунарских вируса и осталих малициозних софтвера такозваних малвера (malware) који могу да оштете рачунарски систем.

Када ни велики компјутерски системи нису имуни на вирусе, питамо се може ли обичан грађанин да буде безбрижан јер се углавном и његови лични подаци убацују у компјутерске системе.

 

На интернету постоје неограничене могућности да се упадне у проблем али и да се много научи па чак и да се реше егзистенцијални проблеми.  Приче о безбедности на интернету не треба да воде у крајност. Свима је јасно да је интернет члан породице, често најбољи пријатељ. Зато треба знати да на интернету постоји низ могућности за лично напредовање и усавршавање па чак и стицање зараде. То најбоље знају они који су пробали. Врањанка Маја Степановић, новинар по образовању, ради као фриленсерка и живи од интернета. Млада жена, остварена као родитељ, срећно удата и са солидним примањима а без радног времена.

Шта је умрежавање садржаја?

Интернет заједнице - као што су сајтови за друштвене мреже - су најпопуларнији сајтови на Интернету. Милиони људи се дневно пријављују на ове локације како би се дружили са својим пријатељима и причали о својим животима.

Постоји толико информација доступно на интернету да је као да имате највећу светску библиотеку на дохват руке. Али неће  све што читате и видите на мрежи  бити истинито и исправно. Посебно је потребно бити пажљив код преузимања садржаја. Клик на „Download“ некада вам уместо бесплатног програма или омиљеног филма може донети само проблеме.

 

Шта је играње? Играње игара на мрежи против других људи може бити заиста угодно и сјајно, забавно. То можете чинити путем мобилног телефона, рачунара или конзоле за игре. Oнлајн игре доступне су у сваком облику. Постоје оне које покрећемо свакодневно кроз апликације за мобилне телефоне. Постоје и оне где се опробава спретност и многе друге вештине како би се обезбедио бољи пласман на лидерборду илити ранг листи пријављених играча. Постоје и 3Д виртуелни светови у којима борави стотине хиљада људи истовремено играјући једни против других.

Страна 1 од 2

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Стојилковић: Младић који се бацио са крова биће транспортован у КЦ у Нишу https://t.co/9OekKWbgHB https://t.co/yFK50qG4Nj
Младић скочио са крова куће у насељу Оџинка https://t.co/zXjbT4LXJh https://t.co/AszW4Dzbdb
Значајно повећан број пацијената у АТД ковид амбуланти https://t.co/s361iats0d https://t.co/oA40heoEk8
Follow RTV Vranje on Twitter