Одржана трибина Агенције за реституцију у Вишем суду

Мало је захтева,  свега 15 из Врања, за враћање одузете имовине и на томе треба радити у наредна три месеца. Приоритет је натурална реституција у максималној вредности  по старом власнику до пола милиона динара. О томе који су разлози за овакву ситуацију разговарали су представници Агенције за реституцију данас са грађанима Врања на трибини у Вишем суду.

Реституција се ефикасно спроводи у Србији и то је Закон који се примењује. Већ је решено на нивоу Србије 1600 захтева за стамбене објекте, а упоредо иду и захтеви за шуме и пољопривредно земљиште. У Врању је мало захтева грађана и интересује нас шта је проблем, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Нема повлашћених у враћању имовине, једини приоритет је натурално враћање, а не субституција у новцу, јер би нам онда требало много пара. То чак ни једна Немачка није могла да уради, каже Секулић. Што се тиче црквеног земљишта, а Врањској епархији је својевремено одузето много шума, ситуација је далеко повољнија.

Различита су била питања малобројних грађана који су се данас окупили у Вишем суду али, кажу из Агенције долазиће поново, како би охрабрили људе да остваре своја права.

Агенцији је укупно упућено 26 хиљада захтева и процене су да ће их бити 30 хиљада. Половина би требало да буде решена за око годину дана, а цео поступак завршен за пет година.

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 22 новембар 2013 13:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter