Стеван Милошевић: Поезијом до срца деце и одраслих

Стеван Милошевић је млади књижевник, песник, вероучитељ, окренут подједнако љубави према писању и вери и традицији.

Воли да пише о обичним, свакодневним стварима, да се обраћа деци која га посебно инспиришу, али и старијима.

Када пише за децу, он се игра и ужива у томе, а то настоји да пренесе и на своје читаоце. За старије обрађује разне друге теме, од социјалних, духовних, економских, свих које се тичу свакодневног живота.

Каже да свако од нас има неки таленат. Љубав према писању дошла је спонтано. Сазревала је с годинама. У школи је похађао разне секције које се баве дечјим стваралаштвом, доста је читао, све је то допринело да почне и сам да записује своје мисли. Није планирао да ће се тиме бавити.

„Ја ништа не планирам у животу, мишљења сам да чим испланирате нешто у животу, то што живите испланирано је као да глумите, јер сте га већ испланирали. А ја не жлим да глумим живот, желим да га живим“,  искрен је Стеван.

Написао је три њиге, две за децу и једну за одрасле. Поему за децу „Легенда о лептировом срцу“, збирку песама „Аждаја напушта бајку“ и најновију, збирку песама за одрасле „Поетска микрофонија“.

Хумор је тежиште његовог стваралаштва за децу. Мишљења је да кроз хумор могу да се кажу и озбиљне ствари. Одбија да одрасте, јер само тако може да буде искрен пријатељ деци, за које и највише воли да ствара.

Инспирише га живот. Од глобалних ситница до чињеница и ствари које одређују живот. Воли да машта, јер је машта највећа реалност. Каже да и сам Бог има дивну машту, па је тако створио све, и нас људе. Тако и човек машта о многим стварима и покушава да их уради.

Својим читаоцима кроз машту говори о реалности.

Воли да пише за децу. Истиче да дечју поезију и књижевност разумеју сви, оне немају границу. По њему, предуслов да би имали доброг и озбиљног, посвећног, читаоца књижевности за одрасле, је да прво морамо да имамо озбиљног и посвећеног читаоца у књижевности за децу. Мисли да је књижевност за децу изузетно важна у формирању мишљења и личности детета, а касније и озбиљне индивидуе.

Песме које пише настају годинама, записује их када год има инспирацију, и чекају стрпљиво да буду одабране и издате и нађу се у некој књизи.

Упркос корони, Стеван ових дана промовише нову књигу под називом “Поетска микрофонија“. Први пут се обраћа одраслима. Издавач је “Прометеј” из Новог Сада. О књизи су писали Матија Бећковић, Благоје Баковић, Бошко Ломовић. Интересантно је да је до сарадње са овом изузетно значајном кућом дошло спонтано, одабрали су да издају његов рукопис, што му веома значи. Још више га чини поносним што је књижевни приказ о његовој књизи написао славни Матија Бећковић кога је упознао у Нишу и који је похвалио његов рад. Слично мишљење имали су и Благоје Баковић и Бошко Ломовић што га веома радује.

Више воли да пише поезију, она му је бурнија, са више емоција, боље држи пажњу.

Овај млади песник често учествује на разним књижевним и духовним конкурсима и може да буде поносан на награде које пристижу са разних страна, из земље и иностранства.

Значе му као афирмација и подстрек да ствара даље. Радује им се.

Изузетно му је драго што је на међународном сабору духовне поезије добио прву награду за песму “На бранику Васељене” која је посвећена манастиру Свети Прохор Пчињски.

На фестивалу стваралаштва за децу у Црвенки награђен је за дечије стваралаштво и то од стране публике, од деце. То га веома усрећило, кае као да је добио Нобелову награду.

“Ако се ваш рад препозна међу одређеним књижевним критичарима, а не препозна се међу публиком, међу онима којима је тај рад намењен, шта сте ви урадили. Постоје такве књиге. Ја не би желео да се то мени деси”, кађе Милошевић.

Стеван је духовит, забаван, широког знања и интересовања. Своје читаоце уме да забави хумором, речима, занимљивим приступом обичним стварима. И када пише за децу и ствара за одрасле посвећен је и настоји да његове књиге буду другачије, са личним печатом, али читљиве и садржајне. Судећи по наградама, интересовању издавача и бројем оних који га читају, то му полази за руком.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 01 октобар 2021 17:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter