Ана Митић Стошић: Поезија није вреднована довољно

Наша суграђанка Ана Митић Стошић је врло цењена и поштована у књижевним круговима у нашем граду али и шире. Рођена је 19. априла 1986. године. Основну и средњу музичку школу завршила је у Врању. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на групи Српска књижевност и језик. 

Била је председник Издавачког савета на Народном универзитету и учесник Књижевне колоније 2017. године у Врању.Члан је Удружења књижевника Врања.  Објавила је збирку песама Мириси Раја (2019).

-Песник Анђелко Заблаћански је мене приметио на друштвеним мрежама, кренули смо да сарађујемо, добила сам од њега препоруку и рецензију. Након тога су се стихијски низали даљи догађаји. У међувремену сам се удаљила од свог стваралаштва и више се усмерила на помагање другима да објаве своје књиге. У уређивачким сам одборима. Лекторисала сам више од 20 књига, написала препоруке, рецензије , приказе у зборницима и књижевним часописима, каже Стошићева.

-Све је кренуло од малих ногу, од  рецитовања . У другом разреду сам добила другу награду на такмичењу рецитатора. То ме понело и тај кратки али језгровити израз  који има песма ме јако заинтересовао. Почела сам да пишем тако да сам у четвртом разреду већ имала свеску препуну стихова. Све то чувам, сада ми је симпатично када читам те  прве стихове које сам писала као дете. Никада нисам престала да пишем. Много сам критична и самокритична и због тога се дуго чека на моју другу књигу. Песме које су у мојој првој збирци обухватају моје целокупно  стваралаштво још од студентских дана до данас. Песме сам мењала, ја сам тип писца који  коригује своје песме, скраћујем стихове , мењам. Задовољна сам овом збирком. Нисам конкурисала за награде , али сам наступила на свим већим сајмовима у Београду, Нишу , Пироту и Врању, каже песникиња.

-Не постоји омиљена песма у збирци, све ми се свиђају. Инспиришу ме догађаји своји или других људи. Увек трагам за песмом, и у животу и у стваралаштву. Поетски сам тип. Међутим, поезија није вреднована довољно . Свеприсутна је на друштвеним мрежама и мислим да то није добро. Саветујем свима који то раде а нису још објавили књигу да престану са тим. Саветујем им да пишу , да промишљају о ономе што пишу и да уз одређени тим сарадника објаве квалитетно књижевно дело. Неко то прихвати , али  већина би да и даље добија лајкове на друштвеним мрежама.Зато је поезија изгубила неку вредност а ја мислим да је она врховна уметност и књижевни жанр јер се са мало речи каже много, истиче Ана.

-Проза је тежа за писање, али је лакша за анализу  и није ми изазов. Опробала сам се у томе и тежим да се докажем и у том жанру што је циљ сваког писца. Пишем прозу, имам материјал али нисам сигурна шта ћу објавити јер је поезија нешто што ме дубље дотиче, каже наша саговорница.

-Бављење рецензијом и лектуром је велики изазов за мене. С обзиром да сам по професији професор књижевности, на факултету је основа студирања читање и тумачење књижевних дела. Тако да још из тог периода  имам  потребу да кажем  што више , али са мало речи. Управо моје рецензије иду у том правцу да скраћујем и да са што мање изабраних речи јасније и прецизније прикажемо дело, додаје Ана.

-Радим на неким песмама и на прози и надам се да ћу следеће године објавити своје ново књижевно дело и радујем се томе, а верујем да ће то значити и читаоцима који прате мој рад, каже Ана Митић Стошић.
 

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter