Медијска писменост подразумева овладавање критичким и креативним вештинама, односно знањима која помажу да се повежу сложене идеје, да се стално постављају питања, препознају прави одговори, идентификују заблуде и слично. Та дефиниција је усмерена на концепт медијске писмености који полази од медија као позитивних извора информација и забаве, а за тумачење њих треба усвојити или освестити многа различита знања и вештине.

’’Медијска писменост је појам који се односи на начин на који приступамо информацијама које нам се пласирају у медијима, како разумемо те информације, како их анализирамо, какав критички став заузимамо према њима, али се такође односи и на начин на који се стварају медијске поруке. Требало би да се млади образују у том смислу и да развијају своје знање у овој области како би умели да се снађу у непрегледном мору информација јер свакодневно проводе много времена на интернету, и да знају да разграниче шта је истинито, шта је лажно, шта је корисно, шта је штетно, шта је пристојно, а шта непристојно, да се заштите од различитих негативних утицаја који их вребају, да развијају критичко мишљење, и да самим тим доносе боље одлуке у животу,'' рекла је професорка Ана Стоиљковић која предаје предмет Језик, медији и култура у врањској гимназији.

Она додаје да под утицајем медија млади и сами имају побуду да шире непроверену, нетачну, лажну или полуинформацију. ''Те информације могу да утичу на њих и на један од најнегативнијих начина а то је да вређају, оговарају, користе језик мржње, што је врло штетно за њихов развој,'' каже професорка.

Истраживање које је спроведено у Србији на узорку од више од 3200 средњошколаца, професора грађанског васпитања, студената новинарства и новинара показало је да постоји лажан утисак о степену медијске писмености међу испитаницима, а закључци су да је неопходна едукација о општој медијској писмености, о новим медијима и друштвеним мрежама, подизање свести о моћи потрошача, укључивање медија у едукације о медијској писмености, разматрање степена имунитета младих према утицају медијских манипулација, а оно што је забрињавајуће је да су ученици у истраживању показали да нису сасвим уверени да ли желе да учествују у радионицама о подизању нивоа медијске писмености.

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Емисију на ову тему можете чути на линку: https://soundcloud.com/radiovranje/ucenik-reporter-emisija-12-medijska-pismenost.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter