Понедељком сегмент Спорт за све (4)

Спорт је израстао из физичког васпитања, а потом је добио елементе такмичења и рекреације. Социолошке карактеристике спорта се теоријски ослањају на:потребе,физичку,енергетску активност спортиста,реализацију највиших друштвених вредности, реализацију спортиста као индивидуалаца, спорт је увек јаван и друштвен,спорт је суштинска игра емоција и задовољства,спорт је циљна активност друштва,спорт има одређене задатке са аспекта друштва и спорт има своје наличје (од зближавања до друштвених сукоба).Све то је подстакло феномен спортских идола, који имају утицај на најшири аудиторијум. Доказано је да спорт, мода, забава и медији, као и култура, не производе исти интензитет привлачења, јер су испитаници више наклоњени успешним спортистима, који веродостојност промотивне снаге базирају на одређеним карактеристикама личности.Спорт је и једна од покретачких снага за достизање миленијумских циљева развоја људског друштва, дефинисаних од стране Уједињених нација. Посебно је вредан за савремени свет који се брзо мења и који карактерише тежња да се створе здрави и квалитетни услови живота (Стратегија развоја спорта у Републици Србији за период од 2014-2018. године  ("Sl. glasnik RS", br. 1/2015).

Основни задатак државе је да уреди и обезбеди систем спорта како би грађани Републике Србије имали слободан приступ спорту где год да живе и без обзира на њихову способност. Укупна материјална ситуација нашег друштва, разлог су што издвајања средстава за чланарине, куповину спортске опреме још увек нису и не могу бити приоритет у текућим месечним издацима просечне породице. Због тога спорт у Републици Србији данас није подједнако доступан свима. Вишегодишња глобална економска криза утиче на способност појединаца, породице, организације и заједнице да се укључе у спорт (Стратегија развоја спорта у Републици Србији за период од 2014-2018. године  ("Sl. glasnik RS", br. 1/2015).

Понедељком: Спортске новости – резултати са локалних терена, рекреативни и школски спорт

Српски врхунски спортисти су своје спортске каријере започели у малим клубовима, школским салама или отвореним теренима у јединицама локалних самоуправа. Данас се управо ти спортски клубови сусрећу са проблемом који се огледа у недостатку финансијских средстава за несметан рад и развој, с једне стране и недостатком, односно неадекватном спортском инфраструктуром, с друге стране. Ми смо мала земља по броју становника, али са великим бројем веома успешних врхунских спортиста. Постојећи спортски потенцијали омогућавају да се направи велики помак како у обухвату људи који су директно или индиректно укључени у систем спорта, тако и у погледу резултата који се постижу у области врхунског спорта, како на националном, тако и на међународном нивоу.

Намеће се логичан закључак да овакве дефиниције и заинтересованост огромног броја наших људи за спорт и спортске активности морају резултирати специјализованим серијалима који ће се бавити искључиво питањима из ове области.

Kао што сваки грађанин и грађанка наше земље имају право да се баве спортом, тако им је загарантовано и право на информиисање од  јавног значаја.

Наш радио тежи специјализацији за бављење овим темама што нас препоручује најширем аудиторијуму.

Поразни подаци су да у Србији свако четврто дете пуши, да је све више наркомана међу младима, да само 5% школске деце нема неку врсту деформитета, да је све више школске деце ослобођено физичког васитања, да у млађим категоријама нема довољно деце да се саставе две екипе за тренинг, да је премало часова физичког, да најчешће са децом наставу на физичком реализују учитељице, да су сале некомфорне, да више наша деца не навијају за Звезду и Партизан, већ за Манчестер или Реал, да на домаћим ТВ каналима искључиво се пропагира стани спорт, да су замрли паркови и терени без деце итд.

Зато ћемо сваки понедељак од 11 до 12 сати посветити локалном, регионалном и националном спорту, извештајима са локалних и школских такмичења.

*

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за радио у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 23 септембар 2020 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter