Одштампајте ову страницу

Бициклизам: Пут до здравог живота

Жеља многих да ове годину, упркос свему, живе нормално донела је повратак спорту, природи, физичкој активности. Људи су опет открили чари крајева у којима живе, почели да уживају у шетњи, дружењу са породицом. Окренули су се спорту, а посебно бициклизму. То је један од спортова чија такмичења нису забрањена ни током короне.

Велики број млађих и старијих особа скинуо је прашину са својих бицикала и почео да вози по мање прометним улицама, путевима и планинским стазама.

Група бивших спортиста из Врања, пре свега фудбалера, већ неколико година се бави бициклизмом, јер су препознали да је то начин да остану у форми, да су здрави и да се друже. Возе до бране Првонек, Врањске Бање, Власине, Владичиног Хана, Бујановца, околних села и излетишта.

Кренули смо са њима до Врањске Бање.

Горан Јовић, бивши фудбалер, тренер Клуба малог фудбала Врање каже да бицикл вози већ две године.

„Сакупили смо се, ми бивши саиграчи, пријатељи и почели да возимо бицикл скоро сваког дана када је то могуће. То радимо рекреативно, ми нисимо професионалци.  

Није нам напорно и тешко. Тугујемо када пада киша или не можемо да возимо. Чујемо се безброј пута телефоном, договарамо, гледамо у небо“, искрен је Јовић. Каже да их је неколико пута киша наквасила до голе коже, али то је све саставни део спорта.

Дешавало се и да пукне гума, па да се скоро цео пут бицикл гура, али ни то није проблем.

„Прија нам да возимо. Некако нам је то најлакше за одржавање форме, каже Маријан Ђорђевић, такође бивши фудбалер и тренер. Ми спортисти навикли смо да морамо да избацимо тај вишак енергије. Упознали смо сва околна села. Неки су први пут посетили поједине крајеве“.

Возе увек у друштву, некада су двојица, некада петорица, шесторица, све зависи од обавеза. Солидаришу се, возе истим темпом, јер нису сви у истој форми. Али није поента да тркање и такмичење, већ дружење, слажу се сви.

„Када возимо, заборавимо на све проблеме. Та два, три сата не размишљамо о проблемима“, уз осмех додаје Ивица Арсић, такође фудбалер.

„Због обавеза немамо  више времена да се бавимо фудбалом, али трудимо се да за вожњу бицикла увек нађемо пар сати, каже Слађан Стојановић још један бивши фудбалер.

Бранислав Пешић, некадашњи спортиста, истиче да вожња бицикла није само обична вожња. „Упознајете друге крајеве, које можда нисте били у прилици да видите, дружите се. Возимо по околини, наш рекорд је одлазак до Власине, деоница од око 100 километара. Поносни смо на тај рекорд. Када смо кренули непредовали смо полако, по неколико километара, али имали смо вољу и истрајали. Ове године од марта до септембра, извозили смо око 2 700 километара. Ја волим да се бавим статистиком“.

Када извозе планирану маршруту, имају краћи предах. Освеже се, резимирају вожњу, и направе план за наредни дан.

„Заиста се добро осећам када дођем с посла, узмем бицикл и извозим деоницу коју сам планирао. Вратим се кући, истуширам и као нов сам. Када је невреме и не могу да возим, останем у кући, лежим, гледам телевизор и ујутру ми се не устаје, уморнији сам него када сам легао“, објашњава Јовић.

„Ја сам велики противних модерних технологија, посебно телефона, каже Бранислав Пешић.

Бициклизам је начин да се ослободите дугог седења, стреса, негативне енергије. Да оставите телефон, барем на пар сати и да мисли усмерите само на себе и своје здравље.

„Боравак у природи чини нас здравијим, имамо више енергије. Камо среће да и деца боље упознају овај спорт и препусте се њему“, каже Ђорђевић. Бициклизам је здрав спорт, права благодет. У природи си, а тренираш. Тренинзи представљају озбиљну физичку активност, али су бенефити зачуђујући.

И Ивица се слаже да је дружење феноменално и додаје да бивши спортисти не би требало да одустану од здравих навика. „Бициклизам је права ствар за цео организам“.

Порука ових дивних људи, спортиста и ентузијаста за све, а посебно младе је, да батале телефоне, таблете и компјутере и да изађу напоље, да се окрену неком спорту, возе бицикл, баве се физичком активношћу. Својим примером желе да покажу да је све могуће у било ком животном добу, ако се озбиљно посветимо томе и истрајемо. То је пут до здравља, дужег и здравог живота.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 29 децембар 2020 09:34

Сродни чланци