Одштампајте ову страницу

Правила приликом вожње бицикла

Правила вожње бицикла се морају поштовати, баш као што се поштују и сва остала.

Она су једноставна и јасна и уколико их се придржају бициклисти ће стићи тамо где су се упутили, а сама вожња ће бити пријатнија и опуштенија.

Свако одступање од тога може довести до нежељених, па и опасних последица.

Најпре треба знати да бициклиста, као и остали учесници у саобраћају мора да поштује закон и све прописе који су на снази.

Можда су правила у неким земљама, за нијансу другачија, али она основна су иста, а то је да се на путевима где не постоји посебна стаза, односно трака, сме кретати у ширини од највише једног метра од десне ивице коловоза.

Возач који пресеца бициклистичку стазу мора да пропусти бициклисту да прође. Непосредно испред раскрснице, возач аута сме да претиче уколико се креће путем са првенством пролаза.

Није дозвољено заустављање или паркирање возила на бициклистичкој стази.

На бициклистичким стазама за саобраћај у оба смера возила, возач бицикла мора да се креће десном страном у смеру кретања возила.

Ако се два или више возача бицикала крећу у групи, дужни су да се крећу један за другим.

Ноћу, бицикл мор да буде осветљен. Напред белим, а позади црвеним светлом.

Возач треба да носи рефлектујућу одећу, односно прслук и не сме да се креће бициклистичком стазом брзином већом од 35км/х.

Треба да носи заштитну кацигу.

Не сме да склању ноге са педала у вожњи, да помера руке са управљача, да се придржава за друго возило и употребљава слушалице на оба ува.

Када су у питању деца, закон каже да не смеју да управљају бициклом на јавним путевима, а старија од девет или више година смеју да возе бицикл у пешачкој зони, зони успореног саобраћаја, зони школе и некатегорисаном путу.

Деца млађа од 9 година могу да управљају бициклом, али само уз надзор старијег лица.

Дозвољено је и да пунолетна лица и старија, на бициклу превозе дете старије од 8 година, само ако је уграђено посебно седиште.

За оне који не поштују ове одредбе закона предвиђене су и казне.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци