Одштампајте ову страницу

Вантелесна оплодња

Говорећи о наталитету, у више наврата дотакли смо се теме одлагања рађања. Међутим, често се дешава и да када млади одлуче да заснују породицу, у томе не успевају. Због тога се и подвргавају процесу вантелесне оплодње.

Само сазнање да постоји могућност вантелесне оплодње омогућава младим људима да оправдају одлагање прве трудноће за каснији период. Али када се ради о плодности, наука каже да се плодност код жена значајно смањује од 36. године, док је код мушкараца та граница од 45. године.

Нека истраживања показују да у Србији око 450 хиљада парова има проблем са стерилитетом. Овој групи припадају и парови млађи од 30 година. Стручњаци из ове области кажу да не постоје званични статистички подаци о томе колики је број младих парова који су прошли кроз процес вантелесне оплодње, али истичу да се с годинама број младих који имају проблем са стерилитетом повећава.

Докторка Гордана Ђорђевић, начелница Одељења гинекологије у Врању каже да је процентуални однос стерилитета 30-30-30, 30 % је женски, 30 посто мушки, 30 посто заједнички фактор стерилитета. ''Различити су узроци, код жена могу бити механички, неки проблем са јајоводима, са системом овулације, код мушког стерилитета велики је проблем смањен број сперматозоида. Све у свему, ако један пар за годину дана заједничког живота и редовних сексуалних односа не добије бебу и жена не остане у другом стању онда се већ креће са испитивањем узрока стерилитета. Креће се обично са најбезболнијим третманима, анализе се раде, брисеви, ултразвучни прегледи, ниво хормона, спермограм и кад се све то искључи као узрок онда се иде са такозваним нашим агресивнијим методама, ради се ХСГ, биопсија, лапароскопија, хистероскопија, то су све методе које су за нијансу агресивније од претходних. Када се све то искључи или се нађе фактор, онда се пару препоручује или даље лечење или укључивање у процес вантелесне оплодње.''

Остваривање потомства свакако да је једно од најбитнијих ствари у животу, међутим млади људи немају увек свест о томе да и ту може бити проблема. Оно на чему би требало порадити јесте интензивна едукација о томе шта је заправо вантелесна оплодња, које су њене предности и мане.

''Веома је важно да пацијент верује лекару, најважније је створити поверење код пацијента, а поверење се ствара једним посебним приступом, разговором, треба време посветити пацијенту, поготово једном таквом пару. Прво они морају да имају максимално поверење у лекара код кога долазе, друго мора обавезно, то је много важно да се охрабре у том поступку, да знају шта их чека, нема застрашивања, јер ту постоји фактор психичког стерилитета. Имамо много парова који су баш због таквог типа стерилитета прву трудноћу остварили  вантелесном оплодњом, а онда остале у другом стању природним путем,'' каже докторка Ђорђевић.

Најважније је да партнери буду психички спремни и неоптерећени, а ако сматрате да сте исцрпели могућности за природно остајање у другом стању и довољно дуго чекали или ако вас године стижу, време је да се упознате са могућностима које нуди савремена медицина.

Неплодност у Србији је горући проблем, јер сваки шести пар има проблем са зачећем. Наш задатак и задатак целокупне јавности је да скренемо пажњу на то колико је важно да на време размишљамо о својој будућности и будућој породици. Велики број људи нема довољно информација о овој теми, а информисаност је кључна у свакој области, па тако и у области наталитета, и везано за ову тему и емисију, области вантелесне оплодње.

 

Пројекат Радио Врања ''Гледај да чујеш'' суфинансиран је средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 јануар 2020 10:47
РТВ

Најновије од РТВ