Финансијска подршка родитељима. Активности локалне самоуправе

Држава у последње време све више улаже у мере финансијске подршке породицама са децом. Локалне самоуправе такође доста улажу у популациону политику, а међу њима и Врање које издваја  значајна средства и за новорођену децу, али  и за ђаке прваке и слично.

Закон о финансијској подршци породицама са децом каже да се оваква подршка додељује ради побољшања услова за задовољавањем основних потреба деце, усклађивања рада и родитељства, посебног подстицаја и подршке родитељима да остваре жељени број деце, побољшања материјалног положаја породица са децом, породица са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом и породица са децом без родитељског старања.

У Србији према подацима Републичког завода за статистику из последњег пописа становништва живи око милион ипо породица са децом. Од тог броја највећи број родитеља има само једног наследника. Број породица оје имају четири или више деце не прелази пет процената.

Овакви подаци били су и разлог да држава почиње додатно да улаже у мере популационе политике, те је тако 2018. године усвојен низ прописа везаних за финансијску и другу врсту подршке родитељима како би се лакше одлучили на проширење породице. Закон о финансијској подршци породицама са децом предвиђа да родитељи за прво дете једнократно добијају 100 хиљада динара, за друго 10 хиљада динара месечно две године, за треће по 12 хиљада једну деценију, а за четврто 18 хиљада месечно десет година.

Министарка Славица Ђукић Дејановић  на крају календарске године захвалила се свима што су утицали на подизање видљивости теме која је изузетно значајна за Србију, а то је наталитет. ''Хтела бих да известим о свим сегментима рада које смо имали у овој години и да најавим најбитније задатке које у овој области треба радити наредне године.2017. године имали смо на располагању 130 милиона за подстицање рађања и у 15 општина су ова средства као субвенција, а у складу са плановима које су те општине имале, били неповратно дати. 2018. године та сума новца је износила 500 милиона, да би 2019. године била повећана за 150 милиона. У 2018. години 61 општина и град су добили ова средства, а у 2019. 85. Укупно се од 2017. године до сада уложило милијарду и 200 милиона динара, највећа сума новца 740 милиона је отишла за предшколске установе.''

Поред  државне помоћи породицама са децом у циљу борбе са белом кугом, педесетак локалних самоуправа издваја средства из својих каса. У питању су једнократне новчане помоћи у износу од 10 до 165 хиљада динара. Град Врање од ове године и за бебу која се прва роди у 2020. години издваја 100, уместо прошлогодишњих 50 хиљада динара. Александар Стајић, помоћник градоначелника за здравство каже да је Врање једна од ретких самоуправа која се бави подстицајима за вантелесну оплодњу још од 2012. године.

Осим мера подршке породицама са децом, Република Србија много улаже  и у финансијску подршку процеса вантелесне оплодње. Финансирање поступака вантелесне оплодње једна је од честих тема парова који иза себе имају неуспеле покушаје о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање или не испуњавају критеријуме.  Град Врање издваја 300 хиљада динара по пару једнократно. Ова средства се могу користити и у иностранству. Услови су да жена има највише 45 година, да уколико је млађа од 42 године мора доказати да су искоришћена сва три покушаја о трошку Фонда или да је одбијена на комисији, да има пребивалиште на територији града Врања најмање годину дана.

''Ми смо једна од водећих локалних самоуправа и заиста чинимо све напоре да поред поступка вантелесне оплодње имамо и друге субвенције за подстицаје рађања. Свакој новорођеној беби дајемо 100 евра у динарској противвредности, али дајемо новац и сваком ђаку прваку при поласку у први разред,''каже Александар Стајић, помоћник градоначелника за здравство.

Општина Трговиште финансира пун износ трошкова вантелесне оплодње у Србији, као и 2 хиљаде евра трошкова ове процедуре у иностранству за парове са територије општине Трговиште.

У врањском породилишту број беба у овој години повећан је за 104 бебе, што се делом приписује и популационој политици коју спроводи држава, али и мерама локалне самоуправе.

 

Пројекат Радио Врања ''Гледај да чујеш'' суфинансиран је средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 јануар 2020 10:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Жена тукла мужа столицом, удаљена из породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/U8kgkFBjtr via… https://t.co/b6YAuOvW4S
Остварење сна за докторку из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/mntgCdC6vJ via @tripplesworld https://t.co/TUJuDaJgRM
Ухватили смо последњи воз за јавну расвету - Радио Телевизија Врање https://t.co/EoTmSLDB30 via @tripplesworld https://t.co/r5nToPmvGf
Follow RTV Vranje on Twitter