Одштампајте ову страницу

''Богати с богати, сиромашни са сиромашни''

By РТВ новембар 22, 2017 867 0

Патријархална средина у песми ''Бело Ленче''

''Отвори ми, бело Ленче, вратанца,

шалај портанца,

да ти видим, бело Ленче, устанца,

шалај устанца.

Ја не могу, Миле Пиле, да станем,

да ти отворим.

Легнала ми стара мајка на фустан,

шалај на фустан.

Ће ти дадем, бело Ленче, маказе,

шалај ножице,

па исечи, бело Ленче, фустанче,

шајал фустанче.''

Ово је песма о Ленки и Милету Пилету, тачније Јелени Стаменковић и Милану Тасићу. Они су живели у Врању у другој половини 19. века. Вокални солиста Бранимир Стошић Каце каже да је и ова песма, ''као и највећи број врањских песама, настала по истинитом догађају, у њој су опеване личности које су заиста живеле у Врању и догађај који се заиста одиграо овде. Песма је настала између два Светска рата. Не зна се тачно мелодија, могуће да је делом преузета, а сам текст су Врањанци осмислили. Миле Пиле и Бело Ленче су се заљубили једно у друго, а после су ги Врањанци ''турили у песму''. Милан Тасић је био момак из богате, а Јелена девојка из сиромашне породице. Миле Пиле је рано остао без родитеља, па га је чувао ујак или стриц, а пошто је Ленче била сиромашна ујак није дозвољавао да се њих двоје воле''.

Бело Ленче је рођена у Врању, у Горњој Чаршији, близу кафане Бело Јагње. Она и Миле Пиле волели су се страсно и доживотно. Миле Пиле је, јашући коња белца, пролазио поред Јеленине куће у Горњој чаршији и одлазио да обиђе своје имање. Њу, чувену, не толико по својој лепоти колико по својој белини, виђао је на капиџику. ''Та белина се стално помиње, што је девојка по бела, то је по убава.'' наводи Бане Каце. Тако су се упознали и почели све чешће да разговарају. Отац и мати опомињали су кћер и забрањивали јој да излази често на сокак. Управо тај друштвени сталеж и разлике међу њима довели су  до тога да ова љубав остане само платонска. ''Било је тог патријархализма приликом упознавања младих, сада то скоро да је нестало'' каже солиста Слободан Јовановић Цоби. Каце наставља да ''није могло то тако, морала је девојка да буде много лепа или нешто посебна да би ушла у богату кућу. ''Богати с богати, сиромашни са сиромашни.'' Пресудну улогу у одабиру партнера имали су родитељи, родбина, деде, бабе.''

У књизи ''Приче о стази балканској'' професор Момчило Златановић објавио је и причу ''Бело Ленче''. ''У трећем чину ''Коштане'' налази се ова песма. чедна и топла, настала је у Врању у сеновитим и цветним баштама, у уским сокацима, или на портама и капиџицима. Пева се и као орска песма на саборима, свадбама и на другим веселим скуповима.'' каже професор Златановић.

Недавно преминули новинар и етнолог Миле Недељковић годинама је истраживао настанак појединих мелодија, а о овој песми записао је: Житељи некадашње Погачарске маале у Врању и данас се сећају Милета Пилета. За њих је Миле „онај што има песму", тачније „татко на Персу", јер је његова ћерка Персида и сама живела у истој мали... Нико данас поуздано не зна када је Миле Пиле дошао на овај свет, јербо му је мајка говорила да је рођен „оне године када су звезде падале". Нажалост, ниједна од њих не беше срећна по младог момка. Рано је остао без оца, а као најстарији од петоро деце мајка га је, као мезимца, прозвала Миле Пиле. Као момак, обилазећи имање у врањској Горњој чаршији, у дворишту Косте и Агније Стаменковић спазио је и „убаво девојче" по имену Ленче. Временом, његови проласци бивали су све чешћи, а задржавања на капији све дужа. Ни Јелена (Лена) није била равнодушна, па је између њих убрзо планула искрена, младалачка љубав. Професор Златановић каже да ''је до ове платонске љубави дошло средином или у другој половини последње деценије 19. века.'' Нажалост, томе су се успротивили њени родитељи. Од тада Миле наилази само на затворену капију и склопљене капке на прозорима. Бело Ленче је била под сталним присмотром, па су и његови доласци бивали све залуднији. ''Она је живела према Светониколској цркви где је старо Врање, где су оне уске уличице, и он је ту на коњу пролазио и ту су се они сусретали, видели'' каже Бане Каце. Цоби наставља ''та љубавна веза није успела, у међувремену она је отишла у Београд да живи и та носталгија и приврженост једно другом се осећала али стицајем околности тако је било.''

Све ово посматрали су и духовити Врањанци, који су Милета и његову муку убрзо „турили и у песму". Настала као обично задиркивање, прочула се „по врањанске кафане и сокаци". ''Живот им није дозволио да се узму, али су их Врањанци због њихове љубави турили у песму, потврђује Бранимир Стошић. Песма је тако дошла и до Јелениних родитеља. Због ње одлучују да је што пре удају, а избор је пао на бакалина Косту Стошића. ''Удала се 1898. године за Косту Стошића. До 1903. је живела у Врању, а онда се одселила. Муж јој је био трамвајски радник, а она домаћица'' каже професор Златановић.  Годину и по дана касније жени се и Миле Пиле. Из једне угледне породице испрошена је Љубица. ''Миле Пиле је оженио девојку из једне богате врањске фамилије, а Ленче се удала за неког трговца, који је после трбухом за крухом отишао у Београд, а после неколико година је и Бело Ленче отишла са децом. Миле Пиле је остао у Врању, Бело Ленче је живела у Београду, али тиме песма није замукла. Златановић наводи да је Милан Тасић био пажљив према својој жени Љубици и да је називао каранфилом. ''Водио ју је на забаве и весеља, али чим би одјекнула мелодија песме Бело Ленче, Љубица је, љутита и љубоморна, хватала мужа за руку и одлазила с њим кући. Иначе, Миле Пиле је радо певао ову песму, али само онда када његова жени није могла да је чује. Бранимир Стошић каже и да је Миле Пиле био велики играорац, а обично су тада игранке биле у Дому војске и чим би га музичари видели одмах би почели да свирају ову песму, а супруга би га хватала под руку и говорила ''Ајмо кући, идемо кући''.

''Јелену Стаменковић је добро познавала списатељица Вука Поп Младенова. Оставила нам је краћи запис о њој:

''Срела сам је једног дана у Београду, била је још увек гиздава и бела као снег:

''Лено, зашто отиде и остави твоју песму и град?''

''Не, госпођо, човек иде по леб, деца настанаше, ваља да се живи.''

''Па, јес, тежак је живот, одоше порта, капиџици и лепота нашег града.''

''А нееее'', одговори ми Ленче с нагласком, ''Ја сам си прошла, а остало је све ко што си беше: убавиња, песме што ги нигде нема'', уздахнула је Ленче дубоко и оборила главу'' сведочи Златановић.

Бело Ленче је  погинула приликом немачког бомбардовања Београда, 6. априла 1941. године.

Да судбина уме да се нашали сведочи и чињеница да је једнога дана, у пратњи најстаријег Љубичиног и Милетовог сина, дошао млади инжењер Михаило Стошић да запроси њихову кћер Персиду. Имао је само једну ману, био је син белог Ленчета. Када је за то сазнала, Љубица је позеленела од беса.- ''Шта?! Ја сас бело Ленче као прију да се љубим? Никада!'' ''Како су године пролазиле десило се то да је Бело Ленче родила сина, а Миле је имао ћерку и кад је Ленче са децом долазила у Врање дошло је до тога да се мало загледају син од Ленче и ћерка од Милета, можда је и сам народ почео да их спаја. Међутим, жена од Милета Пилета није хтела да се пријатељи са њом.

И двадесет година после смрти Белог Ленчета, која је погинула у бомбардовању, Љубица није праштала мужу младалачке грехе. Све до новембра 1960. године, када је Љубица тужно испричала свој сан ћерки Персиди. ''Са нешег Пилета не ваља. Татко ће ти умре. Сањала сам ноћас да дође бело Ленче и одведе ми га'' - рекла је Љубица. И доиста, следеће ноћи, Миле је умро. Уверена да га је одвела Ленче, Љубица није хтела чак да оде и на сахрану.

''Можда је и боље што није ишла'' - испричао је касније Миле Брбача, један од најближих пријатеља породице. ''На самом улазу у гробље, наш спровод се сусрео са сватовима. Ми смо ишли за ковчегом ћутећи, а свадбари су певали „Отвори ми бело Ленче". И очевици су причали да се приликом сахране Милана Тасића 1960. десила ова чудна случајност. Сви су застали и почели да плачу - сведочи професор Златановић у књизи ''Народно песништво јужне Србије''.

''Лично сам видео на Шанпраначком гробљу, до скоро је био споменик Милан Тасић - Миле Пиле, не знам да ли још увек постоји, начуо сам да тог споменика више нема, али ја знам да је био ту, видео сам'' говори Бане Каце.

Песма ''Отвори ми, Бело Ленче'' данас се често пева заједно са песмом ''Да знајеш мори моме.'' ''Нисам сигуран зашто су повезане, да ли због таквог ритма - ''Да знајеш мори моме'' је рубато, лагана, а ова друга је у ритму, тако се везују, али ја се увек трудим да их певам одвојено'' каже солиста Бранимир Стошић. Слободан Јовановић наставља на ову тему ''Моје колеге млади певачи певају је на македонском и то је веома погрешно, немам ништа против што је певају да би зарадили паре, али она мора да се пева како треба, не може да се пева ''да станам да ти отварам'' у врањанској песми, то је на македонском то није македонска песма.''

''Каже се и усташца, ми никад у Врању тако не кажемо, то је београдски начин изговарања, него су устƄнца, лепа мала уста. Нису ни устанца, него устƄнца, са полугласом. Ја се жестоко борим да се врањске песме певају онако како се говори у Врању и наизлазим на жесток отпор. Слушали смо ове песме на Радио Београду у таквом карикираном извођењу и често су и наши Врањанци прихватили тако, па је и они певају тако'' каже Каце. ''Песма се мењала, сад се чују стихови ''да ти љубим Бело Ленче устанца''. Мислим да је најбоља Станковићева варијанта, сажета је и има поетску снагу'' објашњава професор књижевности Момчило Златановић.

Емисију ''Старо ми дајте'' можете чути на таласима Радио Врања сваке среде у 07:30 у премијерном, и сваке суботе у 14:00 у репризном термину.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 29 новембар 2017 13:15