Школски тим "Економско-трговинске школе"

У претходне две школске године било је неколико случајева са елементима вршњачког насиља у нашој школи.

То су: вербално – (емоционално-психичко) вршњачко насиље – оговарање, вређање, називање погрдним именима, прозивање; социјално – ширење гласина, добацивање; електронско (сајбер)- слање узнемиравајућих порука смс – ом; један облик физичког насиља – чупање за косу, гурање.

У претходне две године забележени случајеви вршњачког насиља учесници су били само наши ученици, док смо ранијих година имали случајева када су учествовали и ученици из других школа.

Прошле школске године имали смо једну ситуацију у којој је наша ученица била жртва вршњачког насиља од стране ученице друге школе, а да то сама није препознавала. Свакодневни телефонски позиви на које је морала да одговори нису будили сумњу да се ради о насиљу, јер је из тих позива наша ученица добијала налоге за неко одређено понашање и све тако док таква манипулација није кулминирала догађајем у једној основној школи, када је наша ученица присуствовала једном заказаном окршају, који је између осталог морала да забележи мобилним телефоном. Док је снимала шамарање друге девојчице, наша ученица је схватила да је изманипулисана и искоришћена и да су ствари отишле предалеко. Врло брзо, непосредно после самог догађаја је целокупно друштво које је у свему томе учествовало откривено, тако да су родитељи нападнуте девојчице одреаговали код надлежних и наша школа је тада добила информације о нашој ученици.

По добијању сазнања о понашању наше ученице у другој школи, одмах смо позвали родитеље  и у њиховом присуству са њом обавили врло детаљан разговор. Из основне школе су пријавили случај свим надлежним институцијама тако да нас је посетио просветни инспектор и доставио извештај да поступимо по Протоколу, да појачамо васпитни рад са ученицом и урадимо акциони план како ћемо то урадити. Поступили смо у складу са Правилником о понашању ученика и сходно томе смо урадили акциони план и до краја школске године и реализовали то што смо планирали. На основу појачаног васпитног рада са ученицом, и њеним родитељима, схватили смо да наша ученица није препознавала насиље у коме је и сама жртва и није примећивала да са њом манипулишу. Сада, после два месеца од почетка школске године можемо констатовати да је ученица променила понашање и искрено се надамо да је појачани васпитни рад дао резултате.

У данашње време је јако тешко направити разлику између вршњачког насиља, инцидента и дечјег несташлука. Наизглед безазлена ситуација може имати јако тешке последице.

Зато увек треба опрезно реаговати, испитати и проверити сваку ситуацију и ништа не препуштати случају.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter