Агресивност и цртани филмови

Истраживачи, који су пратили децу старости од две до пет година, дошли су до закључка да су цртаћи опасни, јер малишане уче да насилно понашање није кажњиво.

Они су установили да цртани филмови у много већој мери негативно утичу на дечаке него што се то досад мислило. Дечаци који у доби од две до пет година редовно гледају цртане филмове касније постају агресивнији и не толерантнији од својих вршњака који су одрастали без цртаних јунака.

Премда их велики број родитеља сматра безопасним, цртани филмови деци дају погрешну слику о вредновању насиља у стварном животу и да по угледу на јунаке из цртаћа могу до миле воље да лупају свог друга столицом о главу или газе по њему, и да због тога никоме не морају да полажу рачуне.

Занимљива је тврдња аутора једне студије да се, за разлику од дечака, девојчице које у истој доби гледају цртаће, у каснијем животу не понашају асоцијално.

Родитељи су често у дилеми да ли цртани филмови имају негативан утицај на понашање малишана. Нова научна студија показује да анимирани филмови агресивног садржаја могу изазвати насилне реакције деце. Група истраживача са Универзитета у Вашингтону је објавила запањујуће резултате спроведене студије под називом “Када је телевизија родитељ“, а чија је тема била утицај цртаних филмова насилног садржаја на понашање деце. Истраживање је вршено на више од 500 породица са децом између три и пет година старости. Истраживачи су их поделили у две групе, па су у првој групи деца наставила да гледају цртане филмове који имају елементе насиља, а деци из друге групе су родитељи пуштали ненасилне и образовне цртане програме. Родитељи су након шест месеци одговарали на питања да ли њихова деца манифестују било који вид агресивног понашања као што је викање, гурање, уништавање ствари. Такође су пратили и позитивне облике понашања као што је сарадња, дељење, осетљивост за проблеме других. Резултати су показали да су деца која су гледала образовне и ненасилне цртаће знатно више социјализована, док су малишани који су гледали цртаће са садржајем насиља чешће испољавали ране знаке агресије.
Истраживачи саветују родитељима да се озбиљније позабаве тиме шта деца гледају на телевизији. Најмлађи уче много тога из медија, имитирају оно што виде и чују. Они се идентификују са ликовима, чак и са онима из цртаних филмова, упозоравају стручњаци.

Мики Маус

Мики Маус нема ни маму ни тату. Пепељуга и Снежана имају зле маћехе. Ивицу и Марицу родитељи остављају у шуми, а Паја Патак живи са сестрићима. Ови, иако најпозитивнији Дизнијеви јунаци, немају породице, али имају хрпу непријатеља. Ако томе додамо плејаду новокомпонованих хистеричних ликова попут Дигимона, Покемона, Југио и којекавих мутанта, право је питање какве поруке шаљемо деци кроз бајке, играчке и цртаће. Кроз врата дечје маште улазе све вредности и ставови о животу, али, како стручњаци наглашавају, њих отварају и затварају првенствено - родитељи.

Наставља се...

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 29 новембар 2018 14:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter