Најфаталнији пример и епилог вршњачког насиља у Србији случај четрнаестогодишњег дечака из Ниша, Алексе Јанковића, који је 2011. године себи одузео живот, након осам месеци малтретирања које је трпео у школи.

     Родитељи тврде да су школу обавестили о томе и тражили решење, али да није било разумевања и праве реакције.

     Медијска пажња посвећена овом случају подстакла је и иницијативу о доношењу Алексиног закона, који би требало да ефикасније регулише рад стручних служби у школама, дефинише строже казне за несавесно поступање образовног особља, психолога, педагога и директора школа, као и родитеља деце која врше насиље. Ипак, да ли је један закон довољан да сузбије ову појаву и реши проблем?

     Психолози, педагози, они који се баве проучавањем људског понашања, карактера, васпитавањем и учењем сматрају да се против вршњачког насиља најбоље бори непрестаном причом о њему, указивањем и освешћењем овог проблема. Битно је на време уочити проблеме, едуковати родитеље, као и кадар који дирекно ради са насилницима и жртвама насиља. Важно је и санкционисање насиља, како не би испало да је оно допуштено или чак пожељно.

 

УЛОГА ПОРОДИЦЕ

 

     Различити су начини на који се насиље спроводи. Може бити индивидуално „један на један“, а неретко се и цела група окрене против једног. Стручњаци сматрају да су поводи углавном „глупи“ –  ко има боље патике или телефон. Разлог је, у суштини, увек исти – демонстрација моћи и силе над неким ко је слабији, доказивање и потврда у друштву.

     Марија Додић- социјални радник у Центру за социјални рад у Врању објашњава „како свако понашање има неки узрок. Углавном се реагује када је видна последица, односно када дете испољи неки од облика неприхватљивог понашања. Може и не мора да значи, али тада углавном буде касно. Ако дете расте у сигурном и стабилном породичном окружењу, а ако родитељ зна понашање свог детета, ако дете зна да је породица сигуран и безбедан простор где може да изнесе проблем или потешкоће које има, онда је лако родитељима који имају емоционалну блискост са дететом да реагују или да на прави начин заштите или усмере своје дете. Тешко је да се прича о томе шта родитељ треба да зна и о чему може да води рачуна. Раст и развој детета иде од рођења до стварања те емоционалне блискости. Још од рођења је веома важно како родитељи задовољавају потребе детета и да знају да прате дететов развој, што је у данашње време веома тешко јер су родитељи задужени да обезбеде егзистенцију породице. Тако да немају пуно времена да се тиме баве, и наравно да имамо последицу тога, а то је пораст проблема у понашању деце“.

      Данијела Ђорђевић, школски психолог истиче да уколико је породица добро организована, онда материјални фактори не утичу у толикој мери, али има и тога. Породица због јурњаве за решавањем егзистенцијалних проблема, мало пажње посвећује деци, па деца имају више простора да уђу у неко недозвољено понашање. Још један битан фактор су средства савремене комуникације. Деца су усмерена на комуникацију преко телефона и друштвених мрежа која није реална. Представљају се и виде себе на један сасвим другачији начин, не развијају емоције које се развијају у директној комуникацији и социјализацији и то и јесте један од великих  проблема и биће све више“, објашњава Ђорђевићева.

    „Све потиче из породице, она је кључ. Насилници чешће долазе из дисфункционалних породица. Нема везе да ли су родитељи доктори или професори, није пресудан ни материјални статус. Битно је колико су пажње посветили свом детету и колико га познају“, тврде  стручњаци за превенцију и третман поремећаја понашања.

     Ипак, у пубертету важност статуса и припадност некој групи могу да утичу и буду гласнији од порука које стижу из породице. Задатак родитеља је да примети такве ствари и да реагује.

 Наставља се...

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 01 новембар 2018 10:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter