Кроз 18 чланака на порталу РТВ Врање и 9 видео прилога на друштвеним мрежама указаћемо на један од главних проблема данашњице, а то је вршњачко насиље у основним и средњим школама.

 

     Сврха пројекта је да се ученици упознају са свим облицима вршњачког насиља, да знају да га препознају и да адекватно реагују на њега. Желимо да утичемо на ширу заједницу, на породицу као стуб здравог друштва, на јавност и на систем да се исправно односе и према жртви вршњачког насиља, али и да исправно санкционишу насилнике.

     Међутим, нове технологије довеле су и до појаве новог облика вршњачког насиља. Деца су све чешће изложена руглу преко друштвених мрежа. Зато ћемо посебно обратити пажњу на заштиту од сајбер насилника.

     Теме којима ћемо се бавити су:

     -Вршњачко насиље

     -Коме се обратити

     -Алексин закон

     -Улога породице у превенцији насиља

     -Улога образовних институција у превенцији насиља

     -Повезаност система

     -Казне, да или не

     -Погодно место за насиље

     -Агресивност и цртани филмови

     -Заштита од сајбер насилника

     -Улога правосуђа

     -Школски тимови за борбу против вршњачког насиља

     -Школски тим у Економској школи

     -Школски тим у Медицинској школи

     -Школски тим у школи Вук Караџић

     -Школски тим у школи Јован Јовановић Змај

     -Школски тим у школи Бранко Радичевић

     -Превенција

     Поред текстова израдићемо и 9 видео клипова на тему вршњачког насиља, који ће сликом и тоном аутентично представити овај проблем модерног друштва. Укупно 88 одсто анкетираних основаца у Србији изјавило је да је имало непосредно или посредно искуство са вршњачким насиљем, а исто је изјавило 60 одсто средњошколаца. Јавља се у све млађем узрасту, карактеришу га туче, вређања, вербална и психичка малтретирања, понижења на друштвеним мрежама. Дешава се у школама и може трајно да оштети или уништи нечији живот.

     Подаци Групе за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете, науке и технолошког развоја показују да је најзаступљеније вербално насиље – вређање, сплеткарење, давање погрдних имена, исмевање, оговарање, ширење лажи, али је присутно и ударање, отимање, сексуално узнемиравање, снимање без нечијег пристанка и слање узнемирујућих SMS порука.

     Образовни систем и породица две су најбитније карике, које морају заједно да раде како би приметиле и сузбиле ове појаве, слажу се стручњаци. Највећи терет је на њима, а ми ћемо се трудити да им у томе помогнемо.

     Медијске садржаје емисије подржало је Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 15 октобар 2018 12:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter