Дувански дим блокира плућа – ДА ЛИ ВАМ СЕ ЖИВИ

Пре него запалите прву цигарету одмах након буђења, размислите ДА ЛИ ВАМ СЕ ЖИВИ?! Пушење је сигуран узрок опструктивне болести плућа и канцера плућа.

 

Карцином плућа је веома подмукла болест јер се симптоми често занемарују. У Србији сваке године од карцинома плућа оболи шест хиљада људи а код 4.500 исход је смрт. То значи да се сваког дана дијагностикује 20 оболелих док битку са овом тешком болешћу изгуби 12 особа. Истраживања показују да у Србији од 1999. године до 2009. године број оболелих од карцинома плућа повећан за око 30 одсто. Овако суморну статистику могла би да промени превенција и рана дијагностика. Пулмолог др Јелена Андонова каже да је најлакше предупредити ову болест јер су главни фактори ризика пушење, генетски фактори и аерозагађење.

Симптоми који најчешће указују на карцином плућа су кашаљ, суви или са искашљавањем секрета, отежано дисање, осећај недостатка ваздуха, бол у грудном кошу, промуклост. Неретко се јавља необјашњив умор, понекад искашљавање сукрвице или крви које увек пацијента води лекару или оток врата и лица, губитак апетита и телесне тежине, бол у рамену.

Шансу за успешно излечење од рака плућа до сада су имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани. Сада је ситуација другачија будући да се појавила биолошка и имунолошка терапија, каже др Андонова. По њеним речима, ова терапија не може да се спроводи код свих пацијената, већ се спроводи циљано. Предходно се морају урадити одређени тестови на основу којих се одређује терапија.

„Ова терапија је предвидива јер делује тако што блокира једини постојећи пут развоја тумора, а подношљивост је знатно боља у односу на хемиотерапију. Међутим, ова терапија обезбеђује се из донација јер није на позитивној листи здравственог фонда“ објашњава др Андонова.

Пацијенти на овој терапији немају нуспојаве као што је то случај код примања хемиотерапије. Повраћање, болови, губитак косе, апетита не јављају се код имунотерапије тако да овај начин лечења продужава живот пацијенту али се утиче и на квалитет живота пацијента.

Више о ХОБП

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) карактерише се смањеним протоком ваздуха у дисајним путевима. Услед сужења респираторних путева, отежан је удах и издах ваздуха. Од хроничне опструктивне болести плућа болује око 15 посто светске популације, али је то болест која се још увек недовољно дијагностикује и лечи. Већина пацијената није ни свесна болести док се не јаве компликације.

Ова врста болести, трећи је узрок смртности у свету а главни узрок тј. фактор ризика је дувански дим. ХОБП се у 80 посто случајева јавља код пушача, а није мали проценат и оних који су пасивни пушачи.  Један од фактора ризика је и аерозагађење, хронична изложеност различитим штетним испарењима у ваздуху који дишемо а, наследни фактор такође игра велику улогу.

Симптоми су хроничан продуктиван кашаљ, звиждање у грудима и осећај недостатка ваздуха па и гушење. Замор редовно прати ХОБП. Болест се ретко дијагностикује у почетном стадијуму. Обично се долази код лекара тек када се изгуби 50 процената плућне функције јер тегобе настају постепено па  се тегобе често игноришу, каже докторка Јелена Андонова.

„Препоручује се да свака особа која има пушачки стаж дужи од 20 година, једном годишње обави тзв. спирометрију. То је врста прегледа помоћу кога се може открити почетни стадијум опструктивне болести плућа.“

Рана дијагностика и правовремена употреба лекова може да успори или спречи даљи развој болести. У раним стадијумима, престанком пушења дувана може се значајно успорити прогресија болести. У стадијумима узнапредовале ХОБП потребно је осим престанка пушења, применити и друге мере које укључују одређену терапију.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 03 децембар 2018 09:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter