Чувајте зубе они су ваша визиткарта

Човек током живота у просеку сажваће 18 тона хране. Сликовито приказано, то би одговарало хлебу дужине 4,5 километара или, ако вам је драже, количини од 10.000 печених пилића. Када је реч о толиким количинама, онда је јасно да зубе морамо да негујемо редовно и правилно како бисмо их очували до дубоке старости. Изглед зуба је битан део нашег изгледа и одаје наш начин живота. Привлачан осмех доприноси целокупној харизми, а здрави зуби омогућавају разноврсну исхрану, повећавају самопоуздање при свакодневној комуникацији и јавним наступима. Само они којима недостаје један или више зуба знају које функционалне проблеме имају!

 

Губитак само једног зуба доводи до компромитовања навика у исхрани, говора као и социјалног живота. Оно што губитак зуба са собом носи је и атрофија - губитак виличне кости што додатно нарушавају Ваш изглед.

Стоматолог др Звездан Станојковић каже да је орална хигијена уста и зуба једна од најзначајнијих мера за очување и унапређење оралног здравља. „Осим што помажу дасе осећате добро, здрав зуби Вам омогућују и правилну исхрану и говор. Свакодневна нега зуба, укључујући прање зуба уз употребу интерденталне четкице или конца, игра круцијалну улогу у превенцији настанка каријеса или обољења десни.

Умањити ризик од настанка каријеса и болести десни може се активностима које и сами можете да спроведете. Правилно и редовно одржавање оралне хигијене, исхрана избалансирана са ограниченим уносом шећера између оброка, коришћење пасе за зубе са флуором.

Бројне студије су указале да прање зуба два пута дневно зубном пастом са флуором знатно умањује ризик од настанка каријеса у поређењу са прањем само једном дневно. Прање након буђења, ујутру је обавезно. Доктор Станојковић каже да прање зуба након сваког оброка и није препоручљиво тј.неопходно, али се оно након буђења никако не сме пропустити.

Код сталног таложења бактеријских наслага које су главни узрочници болести зуба и десни, чак ни најбоља нега није довољно ефикасна. Због тога је потребно приступити професионалном чишћењу зуба сваких шест месеци. Међутим, учесталост третмана зависи од оралног здравља сваког пацијента. Одржавањем добре оралне хигијене, избалансираном исхраном и редовним контролним прегледима код стоматолога можете задржати здраве зубе и леп осмех током дугог периода живота.

У свакодневној оралној хигијени користите меке четкице за зубе чија величина и облик одговарају Вашој усној дупљи. Неопходно је да таквом четкицом лако досегнете до свих површина зуба као и до најудаљенијих делова усне дупље. Влакна четкице би требало да су синтетичка (омогућавају већи ефекат чишћења), а задржавање микроорганизама на њима је знатно умањено. Четкица се мења на свака три месеца, када покаже знакове истрошености.

За потпуни ефекат добре оралне хигијене, осим редовног, важно је усавршити и правилну технику чишћења зуба. Без обзира коју од постојећих техника изаберете, важно је да очистите све површине зуба.
Чишћењем језика ћете уклонити бактерије које проузрокују непријатан задах. Сувише снажно чишћење може изазвати нежељену појаву – повлачење десни и експонирање корена зуба.

Влакна четкице се постављају под углом од 45 степени у односу на уздужну осу зуба, тако да се половина влакана налази на деснима, а друга половина на глеђи зуба. Влакна се благо потискују испод ивица десни и према међузубним просторима. Глава четкице се кратко покреће кружно или у хоризонталном правцу (напред – назад), али више вршећи благе вибрације него померање самих влакана. Врхови влакана се задржавају на истом месту око 10 – 15 секунди. Потом уклоните влакна четкице из предела десни ротационим покретом четкице према гризним површинама зуба (четкање у правцу ницања зуба). Поновите покрете за сваки зуб са његове спољашње и унутрашње стране. Изузетно је важно да се добро очисте и задње површине последњих зуба у зубном низу.

Треба имати на уму да се прањем зуба четкицом очисти око 60 посто зубних површина које су доступне, док се за чишћење мање доступних (апроксималних површина) морају употребити и друга средства. У ту сврху се користе интерденталне четкице (посебно погодне код особа које носе фиксне протетске надокнаде или ортодонтске апарате), или интердентални конац, минимум једном дневно.

Свакодневна нега, редовне посете стоматологу и стручно чишћење зуба дају Вам сигурност да ће Ваши зуби и десни остати здрави током читавог живота.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 21 новембар 2018 09:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter