Имунизација - најбоља превентива против тешких болести

Имунизација је превентивна мера за заштиту становништва од заразних болести. Основни циљ имунизације је спречавање, сузбијање и искорењивање заразних болести.  Пре проналаска вакцина, неке болести као што су парализа, дифтерија, тетанус, туберкулоза, велики кашаљ, биле су смртоносне.  Данас су, захваљујући имунизацији ове болести врло ретке, мада се могу поново појавити што значи да нису потпуно искорењене. Зато је обавезно вакцинисање. Свака земља има свој програм обавезних вакцина и веома је битно придржавати га се. У нашој земљи спровођење вакцинације је регулисано законом.

 

Епидемиолог, др Слађан Станковић подсећа да је суштина вакцинације развијање имунитата тј. отпорности на тешке заразне болести, односно спречавање обољевања од истих. Такође, важно је придржавати се оптималног термина за вакцинацију јер је то најбољи начин заштите од инфективних болести и начин да се обезбеде најбољи услови да се у пуној мери развије потенцијал за раст и развој детета у здраву одраслу особу.

Ове године Правилником о имунизацији, од 1. марта, као обавезна уведена је вакцинација деце против бактерије streptokokus pneumonija (pneumokoka).   Активна имунизација против обољења изазваних пнеумококом спроводи се код деце санавршених два месеца живота применом три дозе, а ревакцинација у другој години живота једном дозом.

Разлог за овакву одлуку је податак Светске здравствене организације по коме више од 1,6 милиона особа умре годишње од обољења изазваних бактеријом преумокок, а готово половину чине деца испод пет година живота.  Вакцина је  одличан начин превенције у овом случају, каже др Слађан Станковић, епидемиолог ЗЗЈЗ у Врању.

„Вакцина штити децу од упале ува и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса,и ова вакцина је обезбеђена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање“ појашњава др Станковић.

Од 1. јануара 2019. године обавезна је имунизација особа у посебном ризику од обољења изазваних респираторним синцицијелним вирусом тј.  превремено рођена деца, деца са одређеним срчаним манама и слабостима имуног система као и они у ризику од варичеле.

Од 1. јануара 2019. предвиђено је да почне имунизација људи изложених одређеним заразним болестима, против хепатитиса А и трбушног тифуса, док би обавезна имунизација запослених у здравственим установама против одређених заразних болести требало да почне 1. јануара 2020.

Важно је пратити календар имунизације. Одмах по рођењу, још у породилишту детету се даје  вакцина против туберкулозе,  БСГ , против хепатитиса Б (прва доза) и имуноглобулин против хепатитиса Б (ХИБГ) примају новорођенчад ХБцАг+ мајки (даје се у четири дозе  по шеми 0,1,2,12 месеци).

У другом месецу, дете треба да прими другу дозу вакцине  против хепатитиса Б.

У трећем месецу живота дете се вакцинише против дифтерије, тетануса и великог кашља  (прва доза) , ОПВ – против дечје парализе (прва доза) и прва доза вакцине против обољења која изазива хемофилус инфлуенце тип Б.

Са навршених 3,5 месеца, дете добија другу дозу вакцина ДТП –противдифтерије и тетануса и великог кашља и ОПВ – против дечије парализе .

У петом месецу а до навршеног петог месеца време је за трећу дозу вакцине  ДТП – вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља и ОПВ – против дечје парализе.

У другој години тј.са навршених 12 до 15 месеци вакцинише се против малих богиња, заушки и рубеле. Од 17 до 24 месеца време је за прву ревакцинацију  за ДТП – против дифтерије, тетануса и великог кашља и ОПВ – против дечје парализе.

У седмој години, пре поласка у школу време је за дугу ревакцинацију против дифтерије, ДТ и против дечје парализе, ОПВ. У овом периоду се ревакцинише против малих богиња, заушки и рубела, ММР.

У дванаестој години добија се вакцина против хепатитиса, а у четрнаестој години  време је за трећу ревакцинацију, даје се  вакцина против дифтерије и тетануса и вакцина против дечје парализе.

Постоје вакцине које се дају само једном за цео живот, а постоје и оне које је потребно дати више пута у току прве године бебиног живота, и оне за које је потребна ревакцинација до 18. године.

Оно што је веома битно је да дете прими цео циклус потребних вакцина и то у прописано време, јер ако се пропусти једна вакцина или ревакцинација или прође одређено време, целокупна вакцинација губи значај те је у том случају потребно обновити цео циклус.

Осим обавезних вакцина, постоје и вакцине које се добровољно примају, као што је на пример вакцина против сезонског грипа која се препоручује старијима и хроничним болесницима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 05 новембар 2018 11:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter