Гинеколошка столица за преглед особа са инвалидитетом

Превенција инвалидности је веома битна. На поједине узроке инвалидности може се деловати у циљу опште, посебне и специјалне превенције. Од посебне важности су превентивни садржаји у сфери животних и радних услова. Сматра се да се превентивним мерама може смањити, нпр. ментална ретардација цак 50%. Циљ је, колико је објективно могуће, смањити дејство ризик фактора комбинованом и синхронизованом применом разноврсних, мултидисциплинарних и мултипрофесионалних мера и облика заштите како би се појава инвалидности свела на најмању меру.

Омогућити женама са неком врстом инвалидитета редовни гинеколошки преглед у условима које такав преглед не представља стрес за пацијенткињу је могуће само уколико постоји адекватна опрема у здравственим установама.

У Србији има свега девет гинеколошких столица прилагођених особама са инвалидитетом. То је, кажу лекари, недовољно с обзиром да је евидентирано 400 хиљада жена са инвалидитетом.

Наменска гинеколошка столица са подешавањем висине од великог је значаја за очување и унапређење њиховог полног и репродуктивног здравља. Столица је хидраулична и намењена је оболелима од мултиплесклерозе, параплегичарима, хемиплегичарима и деци са посебним потребама. Погодна је и за преглед трудница, старијих, слабије покретних жена, као и оболелих од реуматоидног артритиса.

Одељење гинекологије врањског Здравственог центра од 2017. има гинеколошку столицу прилагођену женама са инвалидитетом. Она је значајна пре свега због тога што у региону јужне Србије ово је једино такво помагало, каже др Горан Радојичић, специјалиста гинекологије и акушерства. И жене са инвалидитетом имају сексуални живот, подложне су као и све остале жене разним инфекцијама и коначно неопходна им је редовна гинеколошка контрола, додаје Радојичић. Класичне столице су превише компликоване јер не могу да се попну без помоћи или да легну на сто и да самим тим омогуће преглед , узимање папа теста на пример.

Столицу користе углавном пацијенткиње са неуролошким обољењима. Погодна је и за пацијенткиње које имају неку врсту шлога или неку аномалију добијену при рађању или услед неке телесне повреде.

Женама са инвалидитетом гинеколошка нега је сада доступнија. Велики број жена из околине Врања долазе на преглед и то најчешће организовано. Жене са инвалидитетом из Врања су много ређи пацијенти када је превентива у питању, доказују подаци из евиденције гинеколошког одељења врањског Здравственог центра.

Искуство жена које су обавиле гинеколошки преглед безболно и лако захваљујући гинеколошкој столици прилагођеној овој категорији пацијената је позитивно. Посебно им одговара приступачност будући да је столица смештена у приземљу Гинеколошко - акушерског одељења.

Законом је прописано да се приликом пружања здравствене заштите ни један корисник не сме дискриминисати ни на који начин, па ни по основу психичког или телесног инвалидитета.
Особама са инвалидитетом се гарантују права из здравственог осигурања, чак и када не испуњавају услове за стицање статуса осигураника, по основу запослења и рада. Овакав приступ законодавца је потпуно оправдан, јер је особама са инвалидитетом потребно осигурати одређена права, али их притом не условљавати запослењем или радом, јер је то често немогућ услов.
Права из здравственог осигурања која се гарантују свим грађанима, па и особама са инвалидитетом, су:
- превенција и рано откривање болести
- куратива односно, лечење оболелих путем терапија
- медицинска рехабилитација и право на медицинско техничка помагала

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 30 октобар 2018 18:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter