Одштампајте ову страницу

Кожа нас открива

By РТВ октобар 29, 2018 795 0

Кожа је право огледало човека. Открива његово порекло, социјалне, културне и прехрамбене навике. Даје податке о здрављу али и психолошком стању. То је највећи орган и захтева редовну негу и пажњу.

Важно је знати да и кожа може „добити“ рак.  Али, ова врста рака се може избећи лакше од других форми. Рак коже се може видети и због тога се може рано открити. Главни фактор ризика је излагање УВ зрацима.

Особе са плавим очима, риђом или плавом косом, као и светлом кожом која лако изгори и тешко поцрни и на којој се јављају пеге након излагања Сунцу су под највећим ризиком од развоја рака коже. Посебну пажњу треба посветити заштити деце, јер претерано излагање Сунцу током детињства повећава шансу за развој рака коже касније током живота.

Примарна превенција представа сузбијање развоја обољења пре него што оно настане и углавном се састоји у ограничавању излагања УВ зрачењу.

Секундарна превенција обухвата откривање карцинома коже у најранијој фази, чиме се омогућава боља терапија. Секундарна превенција се спроводи редовним самопрегледима коже, познавањем сопствених фактора ризика и посетама дерматологу ради прегледа у регуларним временским интервалима.

Свака промена може бити сведок онога што се дешава далеко од очију у самом организму. Промена боје коже подразумева сваку промену боје неправилног или правилног облика. На лицу се може јавити промена у виду црвенила, жута, пурпурна или плава боја а најчешће су промене у виду тамних, браон или црних флека или пега. На кожи се може јавити и деколоризација што значи да на појединим местима кожа постаје светлија од уобичајене боје тена.

Промене на кожи јављају се у три вида: хиперпигментација, хипопигментација и црвенило.

Хиперпигментација или тамнија кожа је заправо појава флека на кожи које су тамније од околног ткива. Промена се може јавити на било ком делу тела али је најчешћа на кожи лица.  До овога долази кад је повећана производња меланина, пигмента који се налази у кожи и има заштитну функцију. Овој промени подложне су особе свих раса. 

Обично се јавља у виду такозваних старачких пега или флека које су последица оштећења због претераног излагања УВ зрацима. Хиперпигментација се јавља у два облика, као мелазма и као лентиго или пеге. Мелазма је промена која се најчешће јавља код жена пре свега код трудница.  То је такозвана „трудничка маска“. Манифестује се у виду великих браон мрља које се најчешће јављају на лицу а ређе на рукама. Ове промене нису штетне. Ипак, не могу се излечити али се могу минимизирати. Бројне су намернице које су благотворне у борби са мелазмом. Лимунов сок, јабуково сирће, куркума, сок од црног лука, алоја гел и мешавина меда и овсених пахуљица. Сигурна превентива је избегавање претераног излагања Сунцу.

Лентиго или пеге могу бити симпатичне али су ипак непожељне.  Могу бити последица повреда, неког кожног обољења као што су акне или екцем. Могу бити резултат хемијског пилинга или ласерске терапије као и претераног излагања Сунцу. Пеге могу бити младалачке, сунчеве и старачке.  Пеге некада могу бити фактор ризика за појаву канцера коже.  Превентива је исправна нега коже која треба да буде свакодневна.  Од доступних третмана увек су добродошле облоге од хладног млека које уклањају сунчеве пеге. Мешавина јогурта и сока од лимуна или поморанџе, паста од соде и воде

Хипопигментација значи губитак пигмента коже. То је промена коју познајемо као Витилиго. Одликује се веома белим мрљама неправилног облика које могу напасти цело тело, упорне су и временом се увећавају. Некада спонтано нестану па се опет врате али се то ретко дешава. Витилиго је израженији код особа тамније пути.  Ради се о аутоимуном обољењу које се може јавити у било ком животном добу. У 30 посто случајева ова болест је наследна али је може проузроковати недостатак неких витамина и минерала као и изложеност појединим хемикалијама.

У третману лечења али и као превентива треба појачати јеловник храном која обилује витамином Б12 и фолном киселином, витамином Ц, цинком, бакром и бета каротеном. Витамин Д и алое вера су добродошли. Уколико се све ово не уноси преко хране добродошли су и суплементи нарочито ако је присутна генетска предиспозиција.

Црвенило на кожи може бити изазвано бројним узроцима. Неправилне црвене флеке могу бити резултат инфекције, алергијске реакције и упалних процеси. Могу се појавити било где на телу.

Црвене флеке по лицу могу бити безопасне али и знак озбиљног обољења као што је леукемија. Могу се појавити изненада или се развијати постепено у дужем временском периоду. Црвене пеге могу бити различите величине, од оних сасвим сићушних до оних које покривају већи део тела. Могу бити иритирајуће и болне, равне или издигнуте. Боја варира од розе и светло црвене до љубичасте.

Не треба занемаривати црвене или пурпурне тачкице – петехије. Могу се појавити било где на кожи, па чак и на лицу, најчешће на капцима. Указују на разноврсна стања организма, од безначајних до веома озбиљних а могу настати и као реакција на неке лекове.  Оно што можемо сами предузети је да стављамо хладне облоге и чекамо да прође. За то време испитати своје поступке, лекове које узимамо и опште здравствено стање. Уколико не пролази, обавезно консултовати лекара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 19:37