Крвна слика огледало нашег здравља

Бринути о здрављу, подразумева уравнотежену исхрану, редовну физичку активност и неговање здравих стилова живота. Како би се стекао увид у здравствено стање потребно је превентивно контролисати крвну слику бар једном годишње. Особе које немају здравствене тегобе могу то чинити и ређе док они који имају генетско оптерећење болестима, треба да контролишу крвну слику једном у шест месеци.

Крвна слика је огледало нашег здравља. Испитивање крви ипак, најчешће се обави у оквиру систематских прегледа у одређеним животним раздобљима. Међутим, уколико постоји сумња на болест или је познат некакав поремећај, контрола крвне слике се мора радити чешће и детаљније. Уколико резултати покажу да је седиментација (SE)  и врло мало повећана, треба се посаветовати са лекаром.

Да би пацијент био усмерен на адекватно лечење или да би се отклонила сумња на неку болест неопходне су одговарајуће лабораторијске анализе које се добијају контролом крви. Узимање крви траје веома кратко и многи сматрају да је потпуно безболно. За већину лабораторијских анализа није потребна никаква посебна припрема.  Али, да би резултати били веродостојни, саветује да да се пре давања крви на анализу не узима храна бар дванаест сати и да се избегава физички напор.

Преглед крвне слике пре свега подразумева анализу црвених и белих крвних зрнаца и крвних плочица или тромбоцита. Код црвених крвних зрнаца посматра се број еритроцита или црвених крвних ћелија, хемоглобин тј. беланчевина која садржи гвожђе и преноси кисеоник из плућа у ткива, а угљен-диоксид из ткива у плућа. Важни су и подаци о волумену еритроцита (хематокрит). О квалитету еритроцита говоре и константе МЦВ, МЦХ; МЦХЦ;  РДW.  Уколико су вредности ових анализа у дисбалансу то указује на неки од облика анемије или крварења.

Бела крвна зрнца учествују у одбрани организма од бактерија и вируса. Њихов повишен или снижен број упозорава на акутну упалу бактеријског или вирусног порекла.

Приликом анализе крви ради се и диференцијална крвна слика да би се утврдило да ли постоје промене у броју леукоцита што указује на постојање различитих болести и стања.

Ако резултати указују на смањени број тромбоцита то за последицу има склоност ка крварењу а, ако је број тромбоцита повећан то је знак појачаног згрушавања крви.

На извештају о резултатима испитивања крвне слике унете су референтне вредности али лекари саветују да се извештај увек преда изабраном лекару на тумачење јер процена нађених вредности зависи од година, пола и физиолошког стања нпр.трудноћа.

Када жена уђе у менопаузу, препоручује се да обави биохемијске анализе и провери седиментацију. Седиментација или брзина таложења еритроцита је параметар који говори о акутним или хроничним променама у организму. Ако је седиментација 10/12 онда се може рачунати у нормалне вредности. Све преко тога може али не мора да буде знак неке промене у организму. Седиментација може бити повећана због поквареног зуба на пример али,  може указивати и на озбиљне проблеме.

Превентивно, а нарочито када здравствене тегобе указују на то, треба проверити јетру, урадити контролу бубрежне функције и масноћу у крви. Уреа и креатинин су продукти разградње у метаболизму, и њихов повећан или смањен ниво указују на поремећај функције бубрега. Важно је и исконтролисати холестерол јер повишена вредност укупног холестерола, триглицерида и ЛДЛ-а указује на повећан ризик од кардиоваскуларних болести.

Пре него жена уђе у менопаузу, корисно би било одредити ниво женских полних хормона ФСХ, ЛХ, естрадиола и прогестерона. Пожељно је спровести и анализу крви на остеопорозу. То се чини провером калцијума и фосфора у крви и одређује се алкална фосфатаза чије повишене вредности могу бити знак повећане разградње коштане масе и могућег развоја остеопорозе.

Што се тиче мушкараца старијих од 50 година, поред уобичајених биохемијских анализа потребно је превентивно исконтролисати ПСА (специфични антиген простате) који може да да одговор на евентуалне прве проблеме у вези са мокрењем.

У врањском Здравственом центру анализе крви могуће је обавити у лабораторији Дома здравља и такозваној болничкој лабораторији у којој се ради сложеније анализе крви. Анализу може урадити свако, са или без здравствене књижице у складу са важећим прописима. Врањски Здравствени центар је у склопу акције Министарства здравља о превентивним прегледима обавило више стотина прегледа крвне слике,  рекла је начелница службе др Јазиковић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

2 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter