Тв емисија ''И ја сам твој друг'' посвећена је инклузији деце у образовни систем. Кроз 7 телевизијских емисија и исто толико објава на друштвеним мрежама и You Tube каналу трудимо се да просечном гледаоцу приближимо проблеме са којима се сусрећу особе, а посебно деца са инвалидитетом.

     Програм је прилагођен  деци, али и њиховим родитељима и наставницима који су свакодневно са децом која раде по једном од индивидуалних образовних планова. Серијал је намењен за више од стотину ученика са инвалидитетом који су укључени у редовно образовање, али и свима  осталима који су у њиховом окружењу. Цео Тв серијал преведен је на знаковни језик.

     Законом из 2009. године свој деци омогућено је образовање у редовним школама. Инклузија деце у образовни систем изазвала је најразличитије реакције. Сада, након одређеног времена од како је уведена, може да се говори и о конкретним резултатима њене примене. Како све то изгледа у пракси, најбоље ће сведочити учитељи, другови и сама деца или њихови родитељи.

     Светски извештај о инвалидитету из 2011. наводи да у свету живи око 95 милиона деце са сметњама у развоју. Према УНИЦЕФ-у, српско друштво традиционално показује нетолеранцију према овог групи, узевши у обзир да две трећине ове деце не похађа школу уопште. Мишљење јавности је, очигледно, требало променити, а колико се у томе успело показаће време.

     Гледано локално, у Врању и окружењу, релативно успешно се реализује инклузија деце са инвалидитетом у образовни систем. Ако пођемо од основних школа, укупно је 77 ученика са инвалидитетом, док је у средњим приметан знатно мањи број деце са инвалидитетом  која похађају редовну наставу, те је укупно 24 ученика који су обухваћени ИОП-ом.

     Мишљења наставничког и стручног кадра о инклузији су подељена. Од потпуног прихватања због поштовања права детета, за живот без дискриминације, за једнаке услове образовања, до потпуног негирања.

     Један од основних разлога негирања је мишљење да учитељски и наставнички кадар није оспособљен за рад са децом са инвалидитетом и да је за рад са том децом неопходан стручни кадар.

     ТВ серијал И ја сам твој друг провешће нас кроз теме:

     -Деца ОСИ у специјалним школама

     -Занатске радионице у специјалној школи

     -Монтесоријев кабинет у специјалној школи, прилагођен ученицима ОСИ

     -Ученици ОСИ у редовној школи и социјализација. Остваривање ИОП-а.

     -Учитељ, дефектолог, родитељ. Обезбеђеност кадра за ИОП и став родитеља према ИОП-у. Какву подршку пружају дефектолози, а какву родитељи

     -Деца са посебним потребама која не похађају школу

     -Архитектонске баријере у образовним установама

     Шта о томе мисле наши саговорници пратите у тв издању емисије И ја сам твој друг.

     Медијске садржаје емисије подржало је Министарство културе и информисања на основу конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја намењених особама са инвалидитетом у 2018. години.

    Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 октобар 2018 09:54

3 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter