Извођењем изворних песама у позоришту "Бора Станковић", врањски музичари учествовати су у племенитој акцији помоћи нашем суграђанину Вукану Стоиљковићу.

Тим поводом наступали су Филип Јовановић, Тијана Вучковић и Бранимир Стошић Каце уз пратњу "Империја бенд"-а и група "Извор", а све у циљу да Вукан победи.

Организатор концерта је Културно-образовни центар.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 21:23

Градско веће града Врања, расписало је Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације стамбених објеката на територији града Врања. Циљ спровођења мера енергетске санације је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији града Врања.

Предмет Јавног позива је спровођење следећих мера енергетске ефикасности:

-замена спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама за станове и куће,

-постављање и набавка материјала за термичку изолацију зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору за породичне куће, осим кровног покривача и таваница за породичне куће и стамбене заједнице,

-постављање и набавка материјала за термичку изолацију испод кровног покривача за породичне куће,

-набавка и инсталација котлова на биомасу (дрвни пелет), грејача простора, или замена постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим, за породичне куће и станове,

-замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела-радијатора и пратећег прибора за породичне куће и станове,

-набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система (грејач простора или комбиновани грејач) за породичне куће,

-набавка и уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за грејање санитарне потрошне топле воде и пратеће инсталације грејног система за породичне куће.

Конкурсна документација за Јавни позив може се преузети на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija.

Попуњени, оверени и одштампани пријавни образац у три примерка (један оригинал и две копије) и пратећа документација достављају се у затвореној коверти са назнаком:„Пријава за јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације стамбених објеката на територији града Врања – не отварати“, са пуном адресом пошиљаоца на полеђини коверте.

Пријаве доставити поштом на адресу Града Врања, ул. Краља Милана бр. 1, 17500 Врање - Комисија за реализацију мера енергетске санације или лично на шалтеру Градске управе града Врања бр.1 у услужном центру.

Рок за подношење пријава је 15 дана од дана објављивања закључно са 31. 05. 2022. године.

За све додатне информације и обавештења у вези Јавног позива можете се обратити путем мејла на електронску адресу: е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Сва питања и одговори биће објављени на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija.

Средства за суфинансирање и енергетску санацију објеката обезбеђена су од стране Министарства рударства и енергетике-Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности и Града Врања.

 

Градско веће града Врања расписало је Јавни позив за суфинансирање мере енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на територији града Врања за 2022. годину. Корисници бесповратних средстава су домаћинства, изузев домаћинстава која су у претходном периоду користила средства Града Врања за сличне активности и домаћинстава која су у претходне две године, после достављања Решења о додели бесповратних средстава, за сличне активности одустали од спровођења активности. Максимални износ средстава подстицаја који се додељује, представља мањи износ од 50% од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом, а максимално 420.000 динара са ПДВ-ом и мањи од износа који се добија множењем снаге панела у кW из достављене профактуре, са износом од 70.000,00 динара са ПДВ-ом. Конкурсна документација за Јавни позив може се преузети на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija и на шалтеру бр. 1, Градске управе града Врања, ул. Краља Милана бр.1, (у услужном центру). Рок за подношење пријава је 21 дан од дана објављивања на званичној интернет страници и огласној табли Града Врања. Попуњени, потписани и одштампани пријавни образац у три примерка (један оригинал и две копије) и пратећа документација достављају се у затвореној коверти са назнаком:

„ПРИЈАВА ЗА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА У СПРОВОЂЕЊУ МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПУТЕМ УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ – НЕ ОТВАРАТИ”, са пуном адресом пошиљаоца на полеђини коверте.

Пријава се предаје лично на шалтеру бр. 1 Градске управе града Врања, у услужном центру или препоручено поштом на адресу: Градска управа града Врања, ул. Краља Милана бр.1, 17500 Врање. Комисија за реализацију мера енергетске санације породичних кућа.

Све додатне информације и обавештења у вези Јавног позива могу се добити на телефон: 017402381 или

е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Средства за суфинансирање и енергетску санацију објеката обезбеђена су од стране Министарства рударства и енергетике-Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности и Града Врања.

На ванредној седници Градског већа, којом је председавао градоначелник др Слободан Миленковић, донета је одлука о још једној новчаној помоћи за лечење Вукана Стојиљковића из Врања, у висини од 1.200.000 динара. Малом Вукану, који болује од спиналне мишићне атрофије Тип 1 (СМА), недостаје 290.000 евра како би могао да прими лек „Золгенсма“. Подсећања ради, Вукан је добио термин 18. маја у болници у Будимпешти, где би требало да прими скупоцену терапију.

Хор Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' победник је 11. Фестивала хорова деце и младих ФЕДЕХО у Београду. Као најбољи стекли су право учешћа на  овогодишњој Међународној  манифестацији деце  "Радост Европе".

Хор Музичке школе ''Стеван Мокрањац '' у Врању под  диригентском палицом Александре  Савић бриљирао је на 11. Фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО освојивши прво место у веома јакој конкуренцији. Представио се композицијама из пет различитих жанрова и тиме покупио огромне симпатије, како публике тако и стручног жирија.

''Ово је први пут да хор наше школе иде на овакво такмичење. Наставница Сања није поборник оваквих такмичења, јер сматра да су овакви наступи такмичарског карактера стресни за децу. Међутим, донели смо одлуку да хор ипак ове године оде на такмичење и испоставило се да се догодило оно што смо сви очекивали и прижељкивали,'' каже директорка Музичке школе Тања Близанковски Јовановић.

Хоровођа Александра Савић улаже велики труд, љубав и са пуно ентузијазма приступа припремама и раду са децом. Њој је најважније да деца буду задовољна, испуњена и раздрагана и успех је загарантован.

''Преломили смо да одемо на такмичење, не из жеље да видимо где смо или да освојимо награду. Рекла сам деци да идемо на такмичење да пренесемо нашу енергију, да се деца друже, и тако је било. Желела сам да  оставимо утисак. Веровала сам да ћемо се допасти публици али нисам била сигурна да ће наш наступ бити прихваћен од стране стручног жирија али испоставило се да је он препознао то нешто у нама, да смо другачији и оригинални,'' преноси нам утиске хоровођа Александра Савић.

Чланице Хора Ива, Велина и Ана су са посебном радошћу дочекале такмичење, али и победу.

''Мени је било много лепо и док смо били на сцени. Осећали смо се пријатно, након наступа смо имали осећај да смо већ победили јер смо дали свој максимум. Нисмо отишли да бисмо победили већ да покажемо шта све можемо и шта знамо,'' каже Ива Величковић.

''Победу сам очекивала, утисци су прелепи. Имала сам соло наступ и нисам имала трему. Публика је била одушевљена, била је јака конкуренција, нису били одлични као ми, али су били добри и остали хорови,'' каже Велина Стаменковић.

''Победа није битна, важно је учествовати, међутим били смо јако срећни након проглашења. Драго нам је што је препознат таленат свих нас као појединаца и као групе и значи нам  што је наш труд награђен,'' додаје  Ана Јањић. 

Припреме су трајале неколико месеци, доста се радило и вежбало и успех није изостао. Пред хором Музичке школе је још један велики изазов, а то је учешће на овогодишњој Међународној  манифестацији деце "Радост Европе" која ће бити одржана у октобру у Београду.

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:50

Рукометни клуб „Врање 1957“, упркос великој жељи и борби није успео да победи екипу „Топличанина“ директног конкурента за улазак у виши ранг. Клуб малог фудбала „Врање“ у мајсторици у Врању играће за улазак у финале плеј офа.

Иако су Врањанци чекали овај тренутак и припремали се за дерби са Прокупчанима током целе сезоне, нису успели да их надиграју. И они су желели победу и тако су и одиграли. Сусрет је завршен резултатом 22-19, на полувремену је било 12-8.Уживали су сви љубитељи рукомета који су били у хали у Прокупљу јер су приуствовали правој првенственој утакмици, две најбоље екипе у лиги. „Топличанин“ је од јесени члан Супер А лиге. Врањанци ће у последњој утакмици шампионата на свом паркету угостити екипу „Хадук Вељка“ из Неготина.

Клуб малог фудбала „Врање“ изгубио је у Београду од екипе ФОН-а у другој утакмици полуфинала са 3-0. Тренер Врањанаца Горан Јовић сачувао је неколицину искусних играча који су имали парне картоне и резултат је био очекиван. Домаћин је био расположен и уз добру игру и подршку публике изједначили су у серији на 1-1. Оно што предстоји је мајсторица, која се игра у среду у Врању у 19 сати. Наши фудбалери и стручни штаб већ су окренути припремама за тај меч. Надају се да ће уз подршку својих верних навијача успети да остваре историјски пласман у финале Прве футсал лиге.

У Врању је одржан дечји Фестивал „Време радости“, који је организован по четврти пут. Јуче, на Међународни дан породице, градски парк био је преплављен дечјим осмесима, грајом, песмом, игром, дружењем. Фестивал је свечано отворио градоначелник Слободан Миленковић, истакавши да су деца наше највеће благо.

Разиграни дечји осмеси, граја, песма, смех, то је била слика Врања која је отишла даље. Фестивал је окупио велики број посетилаца, а понуђен је богат и разноврстан програм.

Градоначелник Врања, Слободан Миленковић, истакао је да је детињство најлепше животно доба, доба радости, да одатле све почиње, и да представља темељ за даље кораке и период којег се сећамо целог живота.

„У детињству је важно развијати креативност и учити децу правим вредностима, јер то је једини прави пут. Децу треба волети и чувати и о њима се бринути, али их и правилно васпитавати. Вртићи су место одакле све почиње, ту се и склапају и прва пријатељства и настају прве успомене. Надоградња и даљи развој наставља се у школи, али ипак је породица најважнија за свако дете, јер она је кров и темељ сваког друштва. Управо зато, на данашњи дан - Међународни дан породице организујемо дечји фестивал ”, рекао је градоначелник. 

Нагласио је да ће локална самоуправа наставити са пуном подршком и улагањем у унапређење услова боравка и рада у вртићима и школама, јер су деца будућност овог града и ове земље. Свечаним пуштањем балона почео је фестивал.

Посетиоцима је понуђен богат програм у коме су учествовале све школе са територије града, Предшколска установа, Музичка школа, Позориште и друге јавне установе и предузећа.  Деца су уживала јер је било садржаја за свакога.

„Мени се највише свиђа представа, а мојој сестри посебно Црвенкапа“, кажу Нина и Неда.

„Допада ми се ова представа, свашта ми се допада овде јер је све занимљиво, објашњава мала Симона.

На бини је приказан музичко-сценски наступ ,,Пчела и цвет”, деце вртића ,,Бошко Буха”. Посетиоце је одушевио наступ Хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац” , као и стихови врањског песника Жикице Димитријевића који је прочитао неке од својих омиљених стихова. Изведене су интерактивне представе ,,Било једном у једној бајци” и ,,Хајде са мном да се играш”. Наступо је и плесни клуб ,,Феникс”. У вечерњим организовани су концерти локалних извођача Александре Арсић и Владимира Стошића и вокалне солисткиње Марије Марковић- Мари Мари.

Оно што је посебно одушевило малишане је дворац на надувавање који је дан раније постављен у парку. Током целог дана деци су друштво правили и аниматори. Било је ту и других садржаја које су припремили Предшколска установа, ШАФ и Народни универзитет.

Организатори фестивала Град, Туристичка организација и ПУ ,,Наше дете” нису ништа препустили случају, деца и родитељи су уживали и дружили се.

„Када су наши најмлађи суграђани у питању, ништа нам није тешко да организујемо. Велики број учесника се одазвао, можда је ово и највећи фестивал до сада у погледу активности. Велику захвалност дугујем свим установама и школама које су се одазвале нашем позиву,'' истиче Стефан Филиповић- директор ТО Врање.

„Мислим да је ово најлепши призор који можемо видети у парку. Симболично, баш на Међународни дан породице негујемо породичне вредности и указујемо на важност деце, њихово одрастање и игру“, објашњава Наташа Стаменковић, сарадник у  ПУ „Наше дете“.

Посебан сегмент било је упознавање са радом, опремом и активностима полиције, војске, ватрогасаца, Хитне помоћи и Црвеног крста. Штандови ових служби били су постављени на спортским теренима Гимназије и током целог дана је за њих владало велико интересовање.

„Волим да будем полицајац, зато сам овде“, каже озбиљно наш мали суграђанин. „Ја сам дошла због брата, а брату се све допада на овим штандовима“, кажу Миља и Богдан.

Фестивал је имао и хуманитарни карактер, на свим видљивим местима и штандовима биле су постављене кутије за прикупљање помоћи за лечење малог Вукана. Организатори су послали поруку да би желели да следеће године управо он буде на отварању фестивала.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 15:01

Терапија Золгенсмом заказана је за два дана, 18. маја. Вукана од циља дели још скоро 300 хиљада евра, према последњим доступним информацијама.

На ванредној седници Градског већа, којом је председавао градоначелник др Слободан Миленковић, донета је одлука о још једној новчаној помоћи за лечење Вукана Стојиљковића из Врања, у висини од 1.200.000 динара. Малом Вукану, који болује од спиналне мишићне атрофије Тип 1 (СМА), недостаје тачно још 290.000 евра како би могао да прими лек „Золгенсма“.

Подсећања ради, у петак је организована хуманитарна аукција слика у организацији Народног универзитета и удружења Родитељство плус на којој је прикупљено више од 100 хиљада динара. Директорка Народног универзитета Гордана Димитиријевић захвалила се свима на учешћу и најавила да ће слике које нису продате бити изложене у Галерији у наредних 10 дана. Сви који нису били у могућности да присуствују, а заинтересовани су моћи ће да их купе по почетној цени.

Дан касније на хуманитарном турниру под називом Кош за Вукана прикупљено је 1. 100.000,00 динара.

На Дечјем фестивалу који је одржан у недељу у градском парку било је постављено више кутија за прикупљање новца за Вукана. Кутије су и даље у свим угоститељским објектима, продавницама и на готово свим местима у граду и земљи. Данас се празне кутије и прави поновни пресек, али то не значи да акција стаје, јер смо Вукану сада најпотребнији.

Вечерас ће Културно-образовни центар организовати хуманитарни концерт. У програму ће учествовати врањски музичари који ће извођењем изворних песама учествовати у племенитој акцији да се прикупе неопходна средства за лечење малог Вукана. Концерт је заказан за 19 сати у Позоришту ,,Бора Станковић“ у Врању.

 

И даље можемо помоћи Вукану, и то на следеће начине:

 

Слањем СМС поруке:

Србија 1239 na 3030

Švajcarska human1239 na 455

Norveška VIPPS na 91945

 

Uplata na dinarski račun: 160-6000001381533-66

Uplata na devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Austrija: https://gofund.me/6de70468

Amerika: https://Gofund.me/3f702681

Humanitarna fondacija “Budi Human” Aleksandar Šapić

https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/1239/vukan-stoiljkovic

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:54

И ове године, Народни музеј у Врању придружио се манифестацији „Музеји за 10“  која се у 54 града и на 159 локација одржава од 14. до 20. маја. Акценат је стављен на изложбу „Нове аквизиције од 2015 до 2021.године“.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут, а са жељом да се током 7 дана бесплатних музејских програма обележе три важна датума  – Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја. Врањски Народни музеј се ове године фокусирао на нову поставку „Нове аквизиције од 2015 до 2021.године.“

--Путем аквизиције, што значи откупом, поклонима, легатима до сада је прикупљено преко 400 дела за нашу галерију. За ову прилику излажемо дела која су нaјвећим делом стечена кроз откупе и захваљујући подршци и  средствима Министарства културе и информисања. У питању су 32 дела од 24 уметника. И то од цртежа, графика, колажа, фотографија, преко скулптура, инсталација објеката, па све до видео инсталација.“, каже Маја Алексић, вд директорка ЈУ Народни музеј.

Осавремењавањем збирке, ми смо наше уметнике Врањанце уврстили у савремено сликарство наше земље, истиче виши кустос Мирјана Јовановић.

''Ово су углавном позната имена, као што је Милета Продановић, Мрђан Бајић, Слободанка Ступар, Коста Бунушевац. Нисмо имали до сада њихова дела“, напомиње Јовановићева.

Велики број посетилаца, раличитих генерација, имало је прилику да види како су наши преци уређивали свој простор у коме су боравили.

''Највише ми се свиђају коцке које показују надимке и одело. Тек ћу учити о овоме у школи, тако да једва чекам“, каже Данило Симоновић.

''Мени се највише допала девојачка соба, спаваћа соба, односно свиделе су ми се све собе. Више ми се виђа староврањански него модеран свет. Раније су након урађеног домаћег сви излазили напоље, а сада све путем телефона и интернета“, каже Михајло Здравковић.

''Спаваћа соба ми се највише допала зато што је потпуно другачија када упоредимо данашње време и ранији период,'' каже Лена Ђорђевић.

''Намештај је фасцинантан, затим спаваћа и девојачка соба, салон који је, колико сам видела, из Беча. Кухиња има занимљиве комаде, шпорет је јако интересантан. Трпезарија је фантастична. Ентеријер у том периоду је заиста био леп“, истиче Сања Ђорђевић.

''Све собе су врло интересантне, али је спаваћа соба оставила на мене најјачи утисак“, каже Драгана из Пирота.

Сви објекти који су под ингеренцијом Народног музеја отворени су сваког радног дана, изузев понедељка, од 8 до 20 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:51

Велики проблем целог друштва, не само нашег града је насиље у породици. У првој години короне пао је број ових случајева, но већ прошле године је дошло до повећања, па је у једном тренутку Сигурна кућа била пуна. И нажалост, не ради се само о партнерском насиљу и нису на удару само жене, већ и старији људи.

Иако се прст најчешће упире у Центар за социјални рад када је насиље у породици у питању, њихове ингеренције не сежу толико, каже директорка Центра за социјални рад. Центар је на првој линији фронта у збрињавању и пријављивању случаја, а одлуке о даљем поступању према насилнику доноси Тужилаштво. Брине пораст броја насиља над старијим људима, над онима који имају преко имају 65 година, каже директорка.

''Најчешће су партнерски односи, што приписујемо нередовном узимању терапије, алкохолизму, вршење насиља од стране деце, негде око 20 посто, опет алкохолизам код деце. Имамо и неколико случаје и то 4 од почетка године где су насиље над бабама и дедама извршили унуци. То је, нажалост, јако лоше,'' каже директорка Центра за социјални рад Драгана Арсић.

Породица мора бити функционална. Уколико нема капацитета и има проблема може да се обрати Центру за социјални рад, да добије психо-терапеутске савете и стручни тим Центра ради на томе. Један од путева помоћи старијим људима у сваком смислу, не само када је насиље у питању, је релативно нова услуга, а то је хранитељство за старије особе.

''Тренутно имамо потребу за већим бројем хранитеља за старије особе. Све више нам се јаваљају старије особе које желе да буду, не у Геронтолошким центрима, већ у природном окружењу и траже породице које желе да брину о њима. Они који осећају да то могу треба да дођу у Центар за социјални рад, да добију информацију о документацији, како би конкурисали и Министарство дало сагласност. Тренутно је пет породица из Врања на обради за хранитељство за старије особе,'' додаје директорка. 

Ова услуга мора да се шири, јер има много старијих људи којима је потребно да неко брине о њима, апелује Арсићева. За хранитељство може да се јави и родбина, ту се ради о сродничком хранитељству. Они такође имају право на надокнаду.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:52
Страна 1 од 2203

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter