У првој години живота не излагати бебу сунцу

Да ли и када водити бебу на море, дилема је многих родитеља у овим летњим месецима. Млади родитељи жељни одмора, не треба да занемаре савете лекара, јер су они резултат научних истраживања, колико год нам се чинило да све знамо. 

Нарочито је важно слушати савете лекара када су у питању бебе. Високе температуре намећу посебан режим за родитеље, уколико одлуче да бебу воде на путовање.

Начелница Дечијег одељења саветује да се бебе у првој години живота не излажу сунцу, а и путовања се не препоручују, не пре шест месеци старости бебе.  

"У том периоду је још увек незрео имуни ситем код детета. Врло често и путовање на високим температурама изискују употребу климе у аутомобилима, па долази до температурених разлика које могу да изазову проблем. Прихватњива разлика у температури треба да буде од 5 до 7 степени. Двадесетак минута пре напуштања  аута треба искључити климу како би се организам адаптирао на спољашну температуру", каже начелница Дечијег одељења докторка Сузана Трајковић.

Такође, не треба журити ни са купањем бебе у морској води. Честе су алергије на сунце. У том случају треба урадити следеће:

 "Да се лек за алергију, антихистаминик и истушира се беба. Користе се средства која су за влажење коже код беба и избегава се сунце. Излазак на сунце за такву децу се више не препоручује".

Иначе, морска вода је физиолошки раствор и прија свакоме, али у свему треба бити обазрив, истиче начелница.

У овом периоду код деце владају респираторне вирусне али и стомачне инфекције.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 јул 2022 14:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter