Др Станковић: Корона у будућности као респираторна инфекција

Од 3. маја Србија је укинула све мере за улазак у нашу земљу. Пандемија има свој силазни ток зато што је у великој мери постигнут колективни имунитет. Велики допринос томе дао је добар проценат вакцинисаног становништва.

Након две године пандемија се стишава. Биће нових сојева и мутација, али на срећу те мутације дају лакше клиничке слике. Управо је то разлог да се корона посматра другачије и биће третирана као блага респиратора инфекција у будућности, рекао је у оквиру нашег јутањег програма врањски епидемилог др Слађан Станковић.

''Сада је епидемилошка сиуација код нас у земљи и округу, као и у већини земаља у свету под контролом са благим мутацијама и без сојева који дају тешке клиничке слике како је било на почетку пандемије. Пандемија има свој силазни ток, иде према свом крају. Није још увек завршена. Проценат обољевања у последњих месец дана не прелази 10 посто. Нема тежих форми болести. На дневном нивоу је 1 до 2 посто од броја тестираних са упалом плућа“, каже др Станковић.

Велики допринос стагнације ковида 19 је и добар број прокужених, односно вакцинисаних, као и велики број оних који су прележали коронавирусну инфекцију једном или два пута.

''Значајан проценат је вакцинисаних како у Србији тако и у нашем округу. У Пчињском округу је 59 посто заштићеног становништва са две дозе вакцине.“, напомиње врањски епидемилог.

По речима доктора Станковића, вакцинација је била значајно оружје у борби са корона вирусом и треба да се настави зато што имуни одговор након прележане болести не траје дуго. Друга бустер доза, односно четврта доза вакцине, како она наглашава, је препоручена за осетљивије категорије становништва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 04 мај 2022 13:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter