ПТО: Са мало разума један човек не би био у затвору, а други у болници

Саобраћајне незгоде, туче, све то је могло са мало разума да се не деси, али се, нажалост, дешавало и у време празника и током ноћи, каже начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, доктор Љубиша Стојилковић.

Све службе Здравственог центра биле су ангажоване, не само Служба за пријем ургентних стања, истиче начелник, иако су због празника кадровски биле ослабљење. Тешко повређен човек у јучерашњој тучи у центру града збринут је на одељењу Хирургије, где је дежурао директор Здравственог центра.

''Био је огроман напор, јер је случај био врло компликован. Повреде су биле на два система органа, све су биле тешке телесне повреде и опасне по живот. Пацијент је јутрос, због повреда грудног коша упућен на Универзитетску клинику Клиничког центра Ниш,'' каже начелник др Љубиша Стојилковић. 

Континуитет саобраћајних незгода је константан и није везан само за празничне дане, истиче начелник и ту брину  такозване лакше повреде. Јуче је такође било окретања и слетања возила на путу.

''Најгоре је што из кратке примарне дијагностике могу да промакну неке повреде које касније могу да се појаве, а и кроз живот могу да резултирају тегобама. Тамо где је тешка саобраћајна несрећа, тамо где има мртвих за здравствену службу нема посла. Када су у питању лаке саобраћајне несреће и могућност да мање повреде изазову и накнадана крварења, на то треба обратити пажњу. Највећа превентива је не доживети такву ситуацију, додаје Стојилковић. 

Поред тога,  много је и хроничних пацијената који реагују на учестале промене временских прилика, за које и те како могу да се припреме, јер унапред знају какво време могу да очекују.

''У току ноћи приментан је пораст броја пацијената са бронхијалном астмом и плућним тегобама. Већ имамо неколико њих којима редован терепија није могла да помогне, па је потребна потпора.Тренутно имамо два астматичара на инфузионој терапији. У суштини они морају да узму редовну терапију и да смање утицај негативног времена, да остану код куће. Да оду у набавку када се јутарња температура подигне,'' каже доктор.  

Доктор истиче, да са мало разума један човек не би био у затвору, а други у болници. Исто важи и за саобраћајне незгоде, које су обележиле празничне дане, јер се углавном радило о неприлагођеној брзини условима на путу.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 04 мај 2022 12:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter