Др Стојилковић: Опрез при руковању пољопривредном механизацијом

Немар, непажња, неадекватно руковање или неисправност машине све су чешћи узроци повреда у пољопривреди. О озбиљности оваквих повреда упозоравају, како стручњаци у пољопривреди, тако и здравствени радници. ''Непознавање могућих ризика и неправилно руковођење машинама највише доводе до повреда, које некада могу бити и смртоносне,'' упозорава др Љубиша Стојилковић, начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања.

Најчешће повреде при обављању пољопривредних радова настају услед падова и превртања комбајна услед нагиба терена, већих рупа на путевима, па често и мравињака. Такође, вожња трактора у алкохолисаном стању, непоштовање саобраћајних прописа или непостојање сигурносне кабине, главни су разлози саобраћајних незгода од стране пољопривредних возила, каже  начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања. Најзаступљеније повреде од пољопривредне механизације су повреде шаке и опекотине, које настају у контакту са врелим деловима машине. У основи је људски немар и неношење заштитних рукавица приликом поправке машине и додиривања врелих делова, каже наш саговорник.

''То су углавном врло тешке повреде, јер подразумевају рад са машинама, самим тим су и повређивања тежа. Најчешће повреде се дешавају када пољопривредници рукују механизацијом попут мотокултиватора. Такође, оклизнућа, подлетања или пад са трактора или прикључних машина доводе до  повређивања у пољопривреди. Превртање трактора је чест узрок смртоносних повреда. Отежавајућа околност је што се приликом повреда услед пољопривредних радова у рану уноси и земљиште које може да доведе до великих инфекција, бројних болести, чак и до смртних исхода. Приликом оваквих повреда у многим случајевима долази до смрскавања костију и мишића, понекад и до трајног престанка функције повређеног дела тела. Због тога је врло важно бити опрезан, припремити се за такву врсту послова и користити заштиту при руковању пољопривредним алатом и механизацијом,'' каже др Стојилковић.  

У случајевима насталих повреда, неопходно је знати пружити прву помоћ особи која је задобила повреду, објашњава доктор. Најпре, треба искључите машину из погона, раздвојити ваљке, покретне гусенице или оштрице на безбедан начин, и ако је заглављени део тела у њима, одглавити га. Неопходно  је зауставити крварење притиском на рану и обезбедити брз транспорт повређеног до најближе здравствене установе, а рану заштитити стерилним газама. И важно је да се повређеном не даје храна или пиће због могуће операције, сугерише доктор.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 април 2022 13:36

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како до стана за снаге безбедности под повољним условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/OB2zIXvL3X via… https://t.co/8YBlVAG68E
Тиодоровић: Могуће померање почетка школске године за седам дана - Радио Телевизија Врање https://t.co/coiQT2NdX0 v… https://t.co/x63xi1jGw7
И даље преко 100 ковид позитивних у округу, заражено и шесторо деце - Радио Телевизија Врање… https://t.co/PH2cLF6XsJ
Follow RTV Vranje on Twitter