Хитна помоћ: Теже клиничке слике, млађи људи и напорни транспорти

Од почетка пандемије и онако напоран посао запослених у Служби хитне помоћи, постао је још напорнији. Ту предњаче викенди, када се нарочито ноћу обави много прегледа, као и транспорта. Имају за сада довољоно људи, али им је дотрајали возни парк велики проблем.

Претходне ноћи било је 47 прегледа, а од тога 11 кућних посета. Повећао се број амбулантних прегледа, а осим уобичајених пацијената, има доста и оних са респираторним инфекцијама. Има позива и ковид пацијената.

''Препоручила бих пацијентима и људима из њиховог окружења да не чекају ноћ, да се благовремено јаве надлежним службама, како би се одрадила дијагностика. Ако чекају ноћ само продужавају агонију пацијената. Неке дијагностичке методе су резервисане за дан, као што су лабораторијске анализе, рендгенографије, без којих не можемо да кренемо са терапијом,'' каже начелница др Лидија Стевановић.

Ту су и транспорти. До 10 сати јутрос Служба хитне помоћи обавила је већ два транспорта ка Крушевцу. Запослених има довољно, али су проблем стара и дотрајала возила. У транспорт иду комплетне екипе и све је напорније.

''Пацијенти су нам све млађи, трећа и четврта деценија живота. Клиничке слике су све теже. Имамо пацијенте у врло тешком општем стању, које током транспорта треба стабилизовати, треба одржавати одговарајућом терапијом,'' додаје докторка.

Транспортују се и други пацијенти, оболели од интернистичких болести, хируршки, онколошки пацијенти, а повећан је и број транспорта психијатријских пацијената.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 14:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Антић: Наставља се са имунизацијом становништва и реконструкцијом Болнице - Радио Телевизија Врање… https://t.co/knH4wcaDw5
Све боља ситуација у Пчињском округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/FKe9wU8o1C via @tripplesworld https://t.co/wkWvqcyS1y
Почео да ради вртић Звончица у горњем делу града - Радио Телевизија Врање https://t.co/NbsxaHjhxi via @tripplesworld https://t.co/t8EecdlDbX
Follow RTV Vranje on Twitter