Здравље

Здравље

У пријатним данима са уобичајеним температурама за лето уживаћемо до недеље када нас очекује нови топлотни талас када ће, према прогнози метеоролога, температуре достићи 36. подељак на Целзијусовој скали. Да на здравље људи лоше утичу све велике промене и свако нестабилно време потврдила је начелница Хитне помоћи др Лидија Стевановић.

Температурне разлике неповољно се одражавају на многе људе, а посебно на хроничне болеснике. Мучнина, депресија, вртоглавица, мигрена и промене притиска не заобилазиле никога, а нарочито пацијенте са психичким, кардиолошким, гастроенетеролошким и реуматолошким тегобама.  

-Основна карактеристика променљивог времена је да долази до колапсног стања у јутарњим  и преподневним сатима. Ми смо од јутрос имали неколико интервенција на јавном месту. Апелујем на грађане да се без преке потребе не излажу сунцу у најтоплијем делу дана, да носе воду за пиће са собом и да буду лагано одевени. Још један проблем са којим се пацијенти суочавају током топлих дана је крвни притисак. Често је потребно да се коригују терапије, односно да се узимају мање дозе лекова. Уз консултације са лекарима , пацијенти би требало да прилагоде терапију у овим врелим летњим данима, каже докторка.

Типични симптоми осетљивости на временске промене су и осећај мучнине, депресивно стање, вртоглавица, главобоља, висок или низак крвни притисак,  општа телесна слабост и необјашњив умор, објашњава докторка и каже да се ових дана доста пацијената јавља због уједа инсеката.

-Уколико се ради о уједу пчеле и осе интервенција мора да буде брза и правовремена јер уколико је особа алергична на ујед инсекта, последице могу да буду фаталне. Оно што треба одмах да уради особа коју је ујела пчела  је да стави  хладну облогу на место уједа и да одмах позове  Хитну помоћ или да обавести неког око себе шта се десило . Одмах реаговати како не би дошло до нежељених последица, упозорава докторка.

У Служби Хитне помоћи раде по две екипе у дневној и ноћној смени тако да се све интервенције обаве на време, каже докторка.

Последњи пут измењено петак, 23 јул 2021 12:28

Др Младен Костић, специјалиста оториноларингологије, нови је начелник одељења ОРЛ врањске Болнице.

Он је на овом месту заменио др Марију Стефановић досадашњу начелницу.

Др Костић је и у ранијем периоду, у више наврата, био на челу овог одељења. Сада је изабран као као нестраначка личност.  

Последњи пут измењено уторак, 20 јул 2021 12:27

Високе температуре условиле су погоршање стања код хроничних болесника и број интервенција у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања  у Врању. С обзиром на то да ће Србија и данас бити најтоплија у Европи лекари саветују опрез. Хронични болесници треба да узимају редовну терапију и избегну боравак напољу у периоду од 11 до 17 сати. Особе које раде на отвореном такође, а сви који из неког разлога морају да буду на сунцу требало би да уз себе имају воду, заштиту за главу и да изложеност топлом ваздуху сведу на минимум.

Температурне промене могу да доведу до колапса и проблема код хроничних болесника, али и свих осталих грађана. За сада још увек нису забележена драстична стања попут топлотног удара и сунчанице, који су такође везани за високу температуру, али није искључено да и то може да се деси, каже др Љубиша Стоилковић начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања у Врању.

„ Саветујем све хроничне болеснике да не испробавају ова температурна колебања на свом организму, да са собом понесу воду, неку расхладну течност и да се не задржавају на сунцу јер могу да доведу до пооршања њиховог стања, каже др Љубиша Стоилковић начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања.

И радно запослени такође морају да воде рачуна.

„И они који раде у грађевинарству, пољопривреди, на отвореном морају да се заштите од јаког сунца, тако да када су оволико високе температуре,тај рад треба обуставити, односно извршити прерасподелу радног времена. У зависности од дана и колебања, период од 11 до 17 сати је критично време, погодно за разна инцидентна дешавања и повећање температуре и код здравих људи“, појашњава др Стоилковић.

Доктор каже да ће оваквих температурних колебања тек бити у наредном периоду, јер се не води рачуна о животној средини и глобалном загревању. Истовремено лоше животне навике, исхрана, недостатак физичке активности проузрокују појаву болести и инвалидитета. Зато је важно да се о свему овоме води рачуна и избегну потенцијалне компликације.

Последњи пут измењено среда, 30 јун 2021 16:13

Ни ноћас није могло да се спава због врућине, а дневне температуре крећу се око 40 степени. Лекари имају велики број интервенција, посебно на јавним местима и саветују да, ко не мора, не излази напоље.

Велике врућине доводе до прекомерног знојења, којим се губе електролити, што у случају уношења недовољно течности може да доведе до тога да и здрава особа колабира.  У периоду тропских врућина, какве су сада, велики број људи тражи медицинску помоћ баш због колапса, малаксалости, дехидратације. Да би се избегла ова непријатност важно је да се најтоплији део дана не проводе на сунцу.

“Најбоље је не излазити. Уколико морамо да изађемо, следећи вид превенције је у смислу заштитне опреме  качкета, шешира, лагане одеће светлијих боја. Затим рехиратација, односно што више течности. Ако излазимо понети флашицу воде“, каже др Лидија Стевановић, начелница службе Хитне помоћи.

Уколико се нађете у ситуацији да неко поред вас колабира оно што прво треба да ураде јесте да слоните ту особу са високе температуре у хладовину.

„Човека коме се деси да колабира, спустите да седне и да се наслони на неки предмет. Уколико сте у могућности, даћете му мало воде. Умијете је и позовете службу Хитне помоћи“, наглашава др Стевановић.

Опасност која такође вреба у овом периоду су крпељи. Лекари апелују да се, ако дође до уједа крпеља, одмах јавите дежурној служби.

 

Боравак у природи може постати непријатан уколико се не обрати пажња на хигијену руку и шумске плодове који се узимају због појаве мишје грознице и опасности од Лајмске болести коју изазивају крпељи. У општини Сурдулица регистрован је случај обољевања од мишје грознице, па епидемиолози упозоравају на опрез.

На подручју Пчињског округа и ранијих година је било случајева обољевања од мишје грознице, овај најновији је додатно упозорење. Сви који бораве у природи због обављања пољопривредних радова или одмора морају да обрате више пажње како не би довели своје здравље у опасност, каже др Слађан Станковић епидемилог Завода за јавно здравље у Врању. Осим мишје грознице и ујед крпеља може изазвати озбиљне проблеме, ако се не реагује на време.

 „Неопходна је опрезност приликом боравка у природи. Што се крпеља тиче треба носити адекватну одећу. Извршити преглед тела након доласка кући. Уколико приметимо крпеља треба се јавити лекару , да то буде стручно одстрањено.Када је у питању мишја грозница не треба узимати воду са шумских извора, који су неиспитани, шумске плодове. И код куће је неопходно заштитити се приликом чишћења подрумских просторија и тавана, јер може да се и прашином пренесе ако удахнемо. Ипак најчешће су путеви преноса кроз директан контакт са излучевинама мишоликих глодара, са предметима и храном која може бити заражена“, објашњава др Слађан Станковић епидемиолог.

Уколико се на време постави дијагноза излечење може бити потпуно, јер су здравствене службе адекватно и искуствено припремљене, појашњава доктор. Али треба препознати прве симптоме. Код мишје грознице клиничка слика се манифестује кроз повишену телесну температуру, крвне подливе по кожи, ослабљено мокрење, пад крвног притиска и поремећен рад бубрежне функције,  истиче Станковић.

У Заводу за јавно здравље се и даље прати и епидемиолошка ситуација у Пчињском округу упркос томе што је повољна.

"На нама је да поштујемо све мере које су у датом тренутку актуелне и да се понашамо онако како је прописано како би добили коначно борбу са пандемијом. Наше подручје је последњих дана без короне, изузимајући један случај у Бујановцу. На територији града није било десет дана позитивних на корону. Према јучерашњем пресеку од 193 узорка, нема новозаражних. Само су 4 особе хоспизализоване. Доминирају инфекцијуе које нису ковид“, појашњава доктор.

Пошто је вакцина једина заштита од короне, треба истаћи да је град Врање у врху у округу по броју вакцинисаних.

Последњи пут измењено среда, 23 јун 2021 14:40
Страна 1 од 103

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter