Да нам старост буде као песма

Док год је човек у „пуној снази“ готово да и не размишља о старости и свему што она са собом носи. Ипак, старење је неизбежно, често праћено многим тегобама па би најпаметније било спремити се за тај период кад су дани дуги а године кратке.

Има једна стара кинеска пословица која каже да човек још у младости треба да одсече штап на који ће се ослањати. И управо у овој мудрости садржани су сви телесни и духовни задаци које свако треба да има на уму целог свог живота.

Еликсир млaдости званично није откривен а време не можемо вратити па је то довољан податак да схватимо да сами морамо учити све како би нам старост лакше пала. А шта човек може учинити за себе? Да ли је решење у уравнотеженој исхрани, квалитетном осмочасовном сну, можда бављење спортом или је све ствар менталне уравнотежености, тешко је питање. Можда све ово заједно?

Савремени начин живота све чешће узима као жртве младе људе. Иако се свакодневно прича о здравој исхрани, о значају физичке активности, сугеришу се бројне алтернативне методе за духовни склад, људи су све болеснији и неспремни за живот трећег доба.

Једно је сигурно, да би мирно могли да дочекамо старост потребно је водити рачуна о менталном здрављу. Сачувати душевни мир је тежак задатак данас, али што више вежбамо стрпљење и толерантност, године које нас стижу лакше ће нам пасти. Мудри и сталожени људи су срећнији и вољени. А ко има подршку и љубав најближих и године ће му лакше пасти а старост бити као песма.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter