Није страшно бити тужан

Није свеједно да ли кроз живот корачате са осмехом на лицу или намрштени од бриге и тескобе. Емоције су као вирус и доказано утичу на људе који нас окружују.

Западњачка култура и новине које је технолошка револуција довела са собом потпуно је  преобликовала наш начин живота и рада и натерала нас да изнова градимо свој идентитет и усвајамо нове дефиниције свега онога што смо у животу добро савладали. Све некад ненормално постало је уобичајено и прихватљиво. И стално смо на неком почетку и у страху да ли ће бити прилике за нову прилику. У сталној трци да обезбедимо или задржимно посао, да сачувамо породицу, да не занемаримо здравље, живот нам се претвара у акциони филм са неизвесним крајем. Све то подиже ниво узменирености а све чешће завршава неконтролисаном употребом средстава за смирење. Најгоре од свега је осећај беспомоћности и губитка контроле. Због свега тога, страх и туга су постале доминантрно осећање савременог човека.

Свако жели да буде срећан, али суштна је да у животу научимо да прихватамо и тешке тренутке. Чињеница је да су позитивне емоције пријатније али је сасвим природно да се понекад осећамо тужно и разочарано. И то  су тренуци кад научимо понешто о себи и  животу. Изрека „све што ме не убије то ме ојача“ је велика истина, јер нам све те „негативне“ емоције помажу да схватимо шта је срећа.

Просто је парадоксално да у овим тешким временима кад човек не зна са које све стране невоља вреба, све више се инсистира на самопоуздању и позитивном размишљању. Често се охрабрујемо речима „главу горе“, а као да се заборављају оне старе мудрости које нас уче да се „патње можемо решити само ако је у потпуности проживимо“.

Срећа јесте пожељно осећање и циљ који сви постављамо. Међутим, њена константност је немогућа, а и када би била, изгубили бисмо из вида важну истину о томе шта значи бити људско биће и остали бисмо емоционално осакаћени.

Према томе, немојте себи замерати што се понекад осећате тужним и изгубљеним. Можда је то само степеник до процвата ваше сопствене личности. Погрешно је убрзавати процес ублажавања туге, разочарења или узнемирености. И док је срећа само повремени гост у нашимн животима, мрачним емоцијама је потребно много више времена да нас напусте.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 13 новембар 2011 19:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter