Одштампајте ову страницу

Зашто је важно имати зимске гуме

By РТВ новембар 12, 2011 0

Примена правилника о обавезном поседовању све четири зимске гуме на возилима, одлаже се за следећу зимску сазону 2012/2013 године, саопштено је из Министарства за инфраструктуру и енергетику. Остаје обавеза употребе најмање две зимске гуме на погонским тичковима или летње гуме са најмање четири милиметара дубине шаре, као и употреба ланаца на погонским точковима.

Али,  да ли је важно од када ће се и до када ће се који правилник примењивати? Да ли смо у стању да схватимо колико је важно да научимо да сами бримено о сопственој безбедности? Материјална ситуација јесте лоша али стање возног парка Србије је још горе, па су сви предуслови за невољу присутни.  Тачно је и то да нас јаке зиме све више заобилазе, и да минус у термометру не значи и снег на коловозима, али је највећа истина у чињеници да нам куповина зимских гума може обезбедити сигурнију вожњу.

Колико су важне и неопходне, ипак одлучите сами, али није лоше знати да летње гуме на хладноћи постају тврђе, слабије приањају за површину и њихове шаре нису подесне за снег и лед. Зато су само зимске гуме на ниским температурама у стању да задрже своју флексибилност. Када бирате величину, онда би пречник гуме требало да одговара летњим гумама, али није лоше одабрати ужи модел будући да се притисак точка повећава на мањој површини што побољшава приањање. Што се тиче ознака, обратите пажњу да су означене „М+С“ (што значи блато и снег) и да има симбол пахуљице.Немојте куповати гуме које су одлежале неколико година у магацинима. Датум можете проверити увидом у ознаку „ДОТ“, на пример ДОТ1409 означава 14 недељу у 2009. години. Такође није довољно ставити зимске гуме само на погонске точкове, пошто и непогонски точкови могу да проклизају а са летњим гумама то резултира губитком контроле над возилом..

Ово је само неколико аргумената зашто је важно да се одлучите за куповину зимских гума. Као против аргумент стоји једино беспарица. Па, паре или живот, одлучите сами.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)