Одштампајте ову страницу

Колико се разликујемо

By РТВ новембар 06, 2011 0

Много је текстова написано на тему односа мушкараца и жена. Неки су базирани на којекаквим опсежним истраживањима, неки су пука искуства оба пола али много је и оних који препричавају ставове психолога, психијатара и многих других стручних и нестручних тренера за односе мушкарца и жене.

Чињеница је да су разлике између мушкараца и жена драстичне, а при том не мислимо на физичке предиспозиције. То колико се разликују у ставовима, начину размишљања, и у понашању у истим ситуацијама, може се гледати из различитих углова. У сваком случају може се рећи да је  управо захваљујући разликама спој мушкарца и жене компатибилан.

Неко у шали рече: «Мушкарци су као паркет, ако их добро сложите можете и 30 година да их газите». Смешно? Да. Истина? Па, не знам баш. Да ли жене заиста знају да нагазе толико добро и толико дуго? Да ли су научиле да  «истерају своје» или и даље користе мале тајне и велике мудрости да би дошле до циља? Одговора може бити много, а једно је сигурно – одговори мушкараца и жена ће се разликовати. То је сигурно зато што постоји разлика између мушког и женског мозга. Жене више анализирају, па знају да у томе и претерају. Мушкарци брже размишњају, док доносе одлуке руководе се логиком. Жене не ретко допуштају да емоције утичу на њихове ставове, али зато лакше препознају лаж и дешифрују невербалне сигнале. Мушкарци купују оно што им треба, обично у првој радњи и без обзира на цену. Жене куповину претварају у научну експедицију. Обилазе, одмеравају а када наиђу на снижење купе све што им не треба али по нижој цени.

И тако, списак разлика је огроман. Ипак, колико год да су разлике резултат прилагођавања огромним друштвеним променама, ни мушкарци ни жене нису се одмакли од оних исконских обележја. Мушкарац је јачи и треба да ствара, а жена је мудра и треба да чува огњиште. Ваљда се на то мисли кад се каже да је мушкарац глава а жена врат.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)