Одштампајте ову страницу

Има ли злата у Давидовцу

Трагом гласина да је у Давидовцу пронђено између 300 и 900 килограма злата, као и да се од пронађене количине налазачима исплаћује 10 процената вредности, обишли смо ово село.

Као озбиљна информативна кућа у току смо да се у овом месту обављају археолошка ископавања од августа ове године али смо као и увек били професионалци и чекали обећану званичну информацију надлежних. На лицу места дошли смо до сазнања да је откривена велика касно-античка грађевина на једном од шест локалитета. Злата за сада нема, иако су га несумњиво прижељкивали сви, од грађана до археолога.

У Давидовцу данас радно. Униформисани радници раде на заштитним радовима на два локалитета: Давидовац-Црквиште и Давидовац-Југозапад-Градиште. Надгледају их археолози из београдског Археолошког института и одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Мештани резервисани, јер је већина њих ангажована по уговору о раду. О причи о злату већина неће да говори. Ипак, упућују нас на надлежне. Перица Шпехар, руководилац на локалитету Давидовац-Црквиште каже да су ту откривени гробови из античког периода, али како рече због процедуре неће пред камеру. Мештани који су хтели да разговарају са нама били су помало иронични.

Руководилац радова на локалитету Давидовац-Југозапад-Градиште, др Софија Петковић каже да је овде откривена велика касно-античка граћевина из друге половине 4-ог и средине 5-ог века нове ере. Локалитет се протеже на 24 хиљадњ метара квадратних површине, на потезу где треба да се гради аутопут Е-75.

Део пронађеног матерјала као што су керамика, стакло и метал већ је на конзервацији у Народном музеју у Београду.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 октобар 2011 15:48