Одштампајте ову страницу

Ништа без домаће зимнице

By РТВ септембар 20, 2011 0

Ништа без домаће зимнице-златно је правило врањских домаћица.

 

Тачно је да све може да се купи,али укус домаћег ајвара, спремљеног на плотни старог шпорета, јединствен је и непоновљив.

Љубинку Пешић сваког септембра чека исти посао.Треба припремити зимницу за целу породицу.  Ту су синови,снаје,унуци... Помажу они колико им обавезе на послу и у школи дозвољавају,али ипак највећи део посла Љубинка одради сама.

Једна тура ајвара већ је на полицама,али није лоше направити и коју теглу више, можда зима потраје.Стари,проверени рецепт Љубинка не мења већ годинама.

Није ајвар једина зимница коју Пешићи спремају. Има ту и слатких ђаконија за укућане и госте као што je домаће слатко од смокава.

Ипак, младе домаћице радије би да избегну припрему зимнице а посебно домаћег ајвара.Али ако укућани не могу да замисле зиму без овог специјалитета,уз малу помоћ мајке,свекрве или комшинице и тај посао мора да се уради, показује наша анкета.

И овог септембра тезге на врањским пијацама црвене се од паприка које својим изгледом просто маме да их искусне домаћице претворе у омиљену српску ђаконију.Чак ни киша која је данас падала није омела љубитеље добре паприке.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 септембар 2011 17:01