Петак тринаести стигао нам је по други пут ове године. Празноверја везана за овај дан стара су стотинак година, а од тада до данас у неким земљама отишло се предалеко. Број 13 се избегава и на ознакама кућа, спратова и станова, али и седишта у аутобусу или авиону. Ми нисмо толики екстремисти, али има оних који верују у баксузлук данашењег дана.

Обавезно три корака уназад ако вам је пут прешла црна мачка. За сваки случај, вратите се и ако није црна. А ако се вратимо још који корак или годину уназад, схватићемо да се петак 13. од недавно сматра баксузним даном. Ова празноверица датира од пре стотинак година. Али ако ипак данас желите да избегнете лошу срећу окрените се седам пута око своје осе. Пуно среће вам желим!

Различита су веровања на данашњи дан. Неки данас мењају постељину како не би имали кошмаре, неки не секу нокте, не иду на пут и не започињу никакав посао. Има и екстремиста који данас не излазе из куће од страха да им се нешто лоше не догоди. Наши саговорници углавном нису сујеверни.

Не верујем у то, људима се нешто лоше деси на овај дан и они онда то повежу да је због петка 13, каже једна суграђанка, док друга наводи да верује у Бога и да ће свакоме бити како му је суђено. Наши суграђани објашњавају да се људи углавном плаше вампира, али да су то приче за малу децу.

Има и оних који сматрају да ће данас бити срећне руке.

Не играм никада број 13 и још неке бројеве, али данас сам одиграо и надам се добитку'' каже комшија док окушава игре на срећу.

Страх од данашњег дана назива се параскаведекатриафобија. Они који верују у црну коб овог дана повезују то са 13 особа које су седеле за столом током последње Исусове вечере пре него што је разапет. И данас сујеверни избегавају да буду 13-и гост за столом или да угосте 13- оро људи. Неке земље отишле су толико далеко да немају 13-и спрат нити собе са бројем 13, а у неким авио и путничким компанијама избачен је и овај број седишта.

Још један догађај повезује се са баксузлуком данашњег дана. Новембра 1307. на петак 13. француски краљ ухапсио је и спалио стотине темплара. Појединачно и број 13 и петак имају дугу историју симбола лоше среће. У Великој Британији, петак је дуго био ''дан за вешање'' јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт. Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи овога дана избегавају своје уобичајене активности.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 октобар 2017 14:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter