Књижевност за децу тема је научног скупа на Учитељском факултету

''Књижевност за децу  и њена улога у васпитању и образовању деце предшколског узраста '' назив је научног скупа који се  одржава на Учитељском факултету у Врању.

Учесници скупа су професори учитељских факултета у Србији, као и професори из Бугарке, Русије и Македоније. У сусрет научном скупу, синоћ је организован и ''Сусрет са поводом''. Овог пута  представљен је портрет професора доктора Слободана Ж. Марковића, утемељивача књижевности за децу код нас.

Професор доктор Слободан Ж. Марковић несумњиво је дао највећи допринос изучавању књижевности за децу и њеном увођењу у академске програме. Захваљујући њему књижевност за децу мењала је своје место, из запећка и са маргина постављена је на велику сцену. Ово су само неке од констатација које су се чуле на књижевној вечери која је одржана на Учитељском факултету у Врању, а на којој је представљен портрет професора др Слободана Ж. Марковића. О његовом плодоносном делу говорили су професор доктор Тихомир Петровић, др Миомир Милинковић, др Јован Љуштановић, др Славољуб Обрадовић, др Стана Смиљковић и др Сунчица Денић. Сви се слажу у једном  да  четири књиге професора Ж. Марковића,  под називом Записи из књижевности, представљају темељ историје књижевности за децу.

Иако времешан професор доктор Слободан Ж. Марковић и у својој како рече 85-ој години још увек прати шта се дешава на српској  књижевној сцени. Изучавајући књижевност за децу покренуо је велики замајац, тако да сада код нас има преко хиљаду објављених књига које се баве оовом облашћу.

По већ устаљеној пракси након овог научног скупа биће штампан и Зборник радова, за шта учитељски факултет у Врању има подршку министарства за науку.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 18 новембар 2011 13:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter