Библиотека почела са дигитализацијом

Библиотека „Бора Станковић“ свечано је отворила Одељење за дигитализацију којим је започео Дан установе. Овим пројектом се обележава 143. годишњица од оснивања Читаонице врањске и 95 година од смрти Боре Станковића.

У фокусу дигитализације ће бити књиге, списи, сведочења, фотографије и све оно што показује историју и културу Врања. Циљ је да дигитална грађа буде представљена и доступна свим заинтересованим грађанима.

Директор Јавне библиотеке, захвалио се на подршци Министарству културе, и управи Града на помоћи у опремању Одељења дигитализације.

„Идемо корак даље са унапређењем, промоцијом и афирмацијом културног стваралаштва. Рад новоотвореног одељења ће се ослањати на рад завичајног одељења, и користиће се грађом која поредставља богатство овог краја и сведочи о бурним временима која су за нама. Серије фотографија, разгледница и осталог материјала који одељење поседује, аутентични рукописи Ђорђа Тасића, Јована Хаџивасиљевића и Боре Станковића“ објашњава директор Јавне библиотеке Зоран Најдић.

Библиотека је већ припремила просторију од 40 м2 у којој се налази сва неопходна опрема. Компјутер са јаким графичким способностима, софтвер за дигитализацију и скенер.

„Улога библиотеке је развијање писмености и ширење културе читања и као таква је јединствена и незаменљива у овом крају.На први поглед изгледа као да многи традиционални видови комуникације и стицања знања падају у други план. Али упркос масовности информација и инстант садржају, суштински моћ књиге није избледела, нити ће икада. Дигитализација је жив процес који има своји почетак и она је данас неминовност у свим сверама али и вид културне баштине. У библиотекама се она редовно спроводи последњих година. Циљ је стварање културне базе наше земље да се сручњацима различитих профила омогуће што потпунија истраживања“ обратила се овим речима Алма Ризвановић, посебни саветник потпредседнице владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић.

Град Врање обезбедио је средства којим ће бити набављена опрема неопходна за оптимизацију простора, како би се оспособило ново одељење за сам технички процес дигитализације,

„Јавна библиотека константно се развија увођењем иновација. Тако се омогућава опстанак и развој читалачке културе. Кроз дигитализацију библиотеке иду у корак са савременим трендовима и новим технологијама. Надам се да ће и у наредном периоду локална самоуправа пружити помоћ и подршку овој установи“ поручује заменица управника и руководилац Сектора за библиотечку и информациону делатност Народне библиотеке Србије, Драгана Милуновић.

Током претходне две године, библиотека је забележила пораст броја чланова и читалаца за 15 процената. А верујемо да ће након дигитализације успети да магију која се крије између корица подели са још већим бројем људи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter