Грнчари света у издању Удружења књижевника Врања

''Грнчари света'' назив је нове збирке песама младе ауторке Катарине Антонијевић. Кроз близу 50 песама Катарина је метафорички представила свој однос према свету и људима, али и оставила трајно сећање на преминулу Сунчицу Стојановић. Збирку је издало Удружење књижевника Врања.

''Грнчари света'' су пета књига у  оквиру едиције Првине Удружења књижевника из Врања. Удружење настоји  да подржи младе људе, не смо да стварају, већ и да се баве књижевношћу, а сваки квалитетан рукопис који стигне до њих труде се да подрже и објаве.

Поезија Катарине Антонијевић је метафорична, песимистична, али са оптимистичним крајем и тежњом ка светлошћу, као што су у рецензији и написали Бранка Марковић и Мирослав Манасијевић.

Ово је друга збирка песама младе ауторке, која је мастер учитељ и која кроз поезију, како каже, лечи себе, а нада се, и друге.

''Рекла бих да је моја поезија романтичарска и да говори о љубави али и губицима блиских особа са којима се неминовно сви ми суочавамо током живота. Ова збирка песама је посвећена једној мени веома драгој и блиској особи која више није међу нама, али ето ја сам на тај начин покушала да одам њој почаст и да сву ту бол и патњу за њом преточим у стихове и на тај начин излечим себе, а надам се и све оне који буду читали ову збирку песама,'' каже Катарина Антонијевић.

За назив збирке одговоран је издавач Жикица Димитријевић, који је, уз Милорада Милосављевића, радио и на дизајну корица.

''Удружење и служи томе, да људи у целом том тиму остваре неку добру ствар, размена мисли, идеја свих који пишу, наравно врата су свима отворена. Надам се да смо са овим књигама које смо објавили одржали неки квалитет. Пре свега, водимо рачуна о томе, имамо већ двадесетак издања, што за једно мало удружење и није мало. Поред едиције Првине, имамо едицију Облик, затим Драму, ево сада смо афоризме започели, имамо чланове из целог Пчињског округа и поносни смо на то наше деловање, добијамо млађе чланове који ће се вероватно бавити књижевношћу, да су увек у томе, јер имамо сијасет младих који су објавили по једну књигу и изгубе се. Удружење служи томе да се људи баве тиме, да опстану и остану и да се чује за саме ауторе, а ми се као институција трудимо да нарочито помогнемо младим људима,'' каже Жикица Димитријевић, заступник Удружења књижевника Врања и издавач збирке.

Уредник збирке песама ''Грнчари света'' је Благоје Савић, а лектор Бранка Марковић. Збирка је објављена уз подршку града Врања на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области културе за ову годину. Њена промоциа очекује се у другој половини августа.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 29 јул 2021 12:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter