Одштампајте ову страницу

Златно перо за докторку Марину Јањић

Награда Златно перо коју додељује Српско лекарско друштво ове године отишла је у руке докторке Марине Ј. Јањић за монографију ''Пуне руке живота – гинекологија и акушерство Врања у матици времена''. Ова награда додељује се годишње аутору најбољег научног рада у историји српске медицине.

Докторка Јањић специјалиста је гинекологије и акушерства, а награђену монографију издала је прошле године.

''Монографија ''Пуне руке живота'' отргла је од заборава многе догађаје и људе, а како су истакли стручњаци пуна је фактографских чињеница, те ће допринети проучавању медицине, гинекологије и акушерства, али и историји завичајне медицине.

Примаријус доктор Марина Ј. Јањић истакла је да је циљ монографије да прикаже развој гинеколошко-акушерске мисли и праксе у врањском крају од немањићког времена до данашњих дана.

"Ова књига је настала из потребе да се сачува од заборава, као драгоцено искуство, све оно што су самопрегорно генерације лекара - гинеколога-акушера, неонатолога, бабица и немедицинског кадра у врањској гинекологији чинили, "дочекујући" нове Врањанце и Врањанке, радујући се њиховом првом плачу," истакла је докторка Јањић на промоцији ове монографије.

''Сматрам да је ово начин и да им одам признање и захвалност, јер су они део свог живота уградили у развој овог Одељења поштовањем прошлости, претходника и учитеља, такође сматрам да моја професија обезбеђује себи будућност'', изјавила је прим. др Марина Ј. Јањић, ауторка.

Докторка Марина Ј. Јањић рођена је у Владичином Хану, основну и средњу школу завршила је у Врању, а Медицински факултет у Нишу, где је завршила и магистарске студије. Специјалистичке студије гинекологије и акушерства завршила је 2000. године, од када ради на Одељењу за гинекологију и акушерство врањске болнице. Има звање примаријуса.

Поред лекарске праксе бави се научно-истраживачким радом и историјом књижевности.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 27 јул 2020 14:00