Песник Благоје Савић припрема нову збирку песама

Опредељен за модерно, али увек ослоњен на предање, признати српски песник и приповедач, Благоје Савић, који живи и ради у Врању већ две деценије, припрема нову збирку песама. Савић је гостујући у програму Радио телевизије Врање говорио и о раду Удружења књижевника Врања чији је члан . До сада је објавио десетак запажених  издања, а под називом „Закључај прах“ и збирку изабраних песама. У Удружењу књижевника Врања ради на афирмацији писаца чија дела још увек нису објављена.

 

Кроз стихове трага за сопственом мером и усмерава критички израз ка  лошој стварности, стоји у рецензији Савићеве збирке песама „Два ваздуха“, изашлој прошле године у издању Удружења књижевника Врања. Песничка душа никада не мирује и онај ко се озбиљно посветио поезији нема му повратка, каже Савић потврђујући да припрема нову збирку.

''Имам неколико рукописа, али се то стално мења, то је врење у песнику. Док збирка не буде савршена, песник не дозвољава да стихови остану онакви какви су првобитно настали. Има и песника који се љуте и тешко пристају да нешто промене, али када пристану на промену, после протока времена су задовољни,'' објашњава Благоје Савић.

 Као афирмисани песник, али и као професор књижевности, Благоје Савић ради на едукацији млађих стваралаца у Удружењу књижевника Врања.

''Ако рукопис има неку вредност, онда вреди радити на њему даље. Ту су чланови овог удружења који усмеравају ствараоца, дају предлоге и примедбе, имају  контакте са писцима са којима сарађују и који такође помажу. И многи велики писци дају колегама рукописе да их прочитају и процене, па и око самих наслова су се водиле праве битке, јер је и назив дела веома важан,'' каже Савић.

Поезија Благоја Савића препознатљива је по аутентичном лирском изразу, „који чини маркантни репер у савременом српском песништву” оцена је Миљурка Вукадиновића једног од рецензената његове збирке песама „Два ваздуха“.   

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 јул 2020 15:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter