Професор Тодоровић о свом родном крају

Из штампе је недавно изашла и шеста књига дугогодишњег професора географије у врањској Гимназији, Драгана Тодоровића. Ово је још једно дело које говори о природним и демографским одликама његовог родног краја.

Драган Тодоровић познат је многим генерацијама Врањанаца, јер је свој животни и радни век провео у Врању, радећи четрдесет година као професор географије у врањској Гимназији. То га није омело у истраживању, а највише се бавио својим родним крајем.

'''До сада сам издао шест књига, четири о мом родном месту, то је Љуберађа, а две о Лужници, а то је у ствари бабушничка општина. Циљ мог истраживања је да упознам становнике, првенствено Лужнице, а и становнике Пчињског округа, са овим специфичним крајем, јер има доста сличности, али и доста разноликости. Поједини становници Пчињског округа први пут су чули за овај крај, а има доста чињеница и доста сличности'', каже професор Тодоворић.

Монографија ''Лужница - крашки облици, воде, становништво и насеља'' састоји се из три дела и садржи нове и до сада непознате податке о овом крају. Аутор је књигу наменио Лужничанима који живе на овом простору, као и онима који су давно напустили кућни праг, а у срцу још носе свој завичај, али и стручњацима различитих специјалности, којима би ово била основа за даља истраживања.

Питали смо професора, који близу пола века живи у Врању, да ли истражује и овај крај.

''Врањски крај нисам истраживао, али имам намеру са одређеним колегама да напишемо нешто и о врањском крају'', додаје Тодоровић.

Драган Тодоровић дипломирао је географију на Природно - математичком факултету, а свој радни век провео у гимназији Бора Станковић. Живи у Врању као пензионер. Бави се научним истраживањима и до сада је објавио књиге Љуберађа 1 и 2, Лужница – географски приказ, Знаменити Љуберађани и Природне одлике Љуберађе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 април 2019 14:07

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter