Поводом 139. годишњице рада врањске библиотеке гост Врања био је португалски писац Бруно Виејре Амарал, који је у свечаној сали библиотеке представио свој првенац, књигу ''Прве бразде''. Ово је била прилика да се награде и највернији читаоци библиотеке са свих одељења.

Вече је симболично почело песмом на португалском језику, којом се Врање представило на такмичењу „Србија у ритму Европе“, а коју је извела Мила Николић. Ово је био одличан увод у причу португалског писца Бруна Амарала.

''Прве бразде'' представљају његов књижевни првенац, који је одмах изазвао бурне реакције читалачке јавности. За овај роман освојио је награду за књигу године 2013. награде ''Фернандо Намора''  и ''ПЕН награду'' исте године, као и једну од најпрестижнијих ''Жозе Сарамаго'' 2015.

''Ова књига која је пред нама је изузетан повод да размишљамо о ономе, пре свега ко је написао, амбијенту у коме је писана, да видимо у коликом степену и на који начин можемо да се идентификујемо, не са књижевношћу, него друштвеном средином, са људима који тамо живе и начин на који живе'', каже Зоран Хамовић, уредник.

Приповедач Бруно, који је и имењак аутора, препричава приче у којима се преплиће десетине ликова који живе у Амелији, сиромашном крају у којем се суочавају са многим недаћама. Приче су, попут речника, поређане од А до Ж, а свака носи по једну причу, док  се ликови преплићу.

''Приче које су врло духовите и узбудљиве, емотивно јаке и које у ствари негде конципирају проблем сећања. Сећање и прошлост је нешто што је за писца, и за сваког човека, посебно важно. Ова енциклопедија, овај речник има једну оквирну причу. Заправо та прича нас прилично подсећа на композицију вестерна'', рекла је Љубица Арсић, књижевница.

''Бруно Амарал припада генерацији писаца рођених крајем 60-их и 70-их година и која је заправо унела један потпуно нови дух и нову енергију и снагу у португалску књижевност не губећи никада оне нити које успостављају континуитет те књижевности која постоји од 12. века'', истиче Јасмина Нешковић, преводилац и рецензент.

Бруно Амарал, осим што је писац, бави се превођењем, књижевном критиком, а притом је и блогер. Он је овом књигом показао ретку вештину да се о озбиљним стварима говори на духовит начин.

''Имао сам жељу да направим портрет једне земље која је непозната и далека и на неки начин неразумљива другим људима и крајевима. Та слика коју ја дајем је далеко од оне романтичне и идиличне представе коју многи имају о Португалији. Хтео сам да докучим шта чини живот људи у тој једној заједници која се зове Амелија'', додаје Бруно Амарал, писац.

Промоцијом књиге ''Прва бразда'' обележена је значајна годишњица у раду библиотеке ''Бора Станковић''.

''Библиотеке, нарочито ове дуговечне, јесу најбоље сведочанство о постојању једнога града. Библиотека ''Бора Станковић'' је најстарија установа културе у Врању основана само годину дана од ослобођења од Турака'', закључује Весна Петриц, директорка.

У склопу обележавања 139. годишњице рада библиотеке ''Бора Станковић'' директорка Весна Петриц провела нас је кроз историјат библиотеке, а затим уручила награде Ивани Ристић, Јовани Трајковић и Весни Ристић, које су биле најверније читатељке врањске библиотеке.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 јун 2018 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter