Култура

Култура

У понедељак, 20. септембра  у великој сали Галерије Народног музеја Врање биће отворена изложба “Чиста земља”, уметника из Кине.

Овај догађај организују Галерија “Чедомир Крстић“ Пирот и Народни музеј Врање захвалјујући иницијативи и добронамерности госпође Ин Фонг Ивон, уметника пореклом из Хонг Конга.

Изложбу ће отворити Радмила Влатковић, музејски саветник историчар уметности директор Галерије “Чедомир Крстић“ у Пироту, Ин Фонг Ивон, уметник и Маја Алексић, в.д. директора Народног музеја Врање. 

Отварање изложбе заказано је за 14 сати и 30 минута.

Последњи пут измењено субота, 18 септембар 2021 12:05

У Прибојчићевој кући у Врању завршена је прва фаза радова на обнови зграде и дворишта. Овај простор требало би да убудуће буде Центар за очување врањске градске песме, али и место где ће се и даље окупљати уметници и одржавати песничке вечери, дружења, организовати изложбе. Реализација пројекта финансирана је из градског буџета, а укључило се и ресорно министарство.

Кућа познатог врањског трговца Добривоја Прибојчића саграђена је крајем 18. века по угледу на друге варошке куће. Грађена је у оријентално – балканском стилу, са пространим двориштем, бунаром и постојаним дрветом, односно дудом.

Зуб времена, довео је до тога да је обнова куће била неопходна како би се сачувала. Пошто се ради о културно историјском објекту под заштитом државе, у сам пројекат укључило се и ресорно министарство и град.

„Оно што је важно за нас као установу, за Народни музеј Врање, је да смо одлуком града ову зграду добили на коришћење. У њој се налази наша управа, наш административни центар, па је било неопходно да сама грађевина после извесног времена добије своју праву намену и да буде оспособљена у самом архитектонском смислу. Тим поводом је средствима града предузета извесна реконструкција зграде у виду фасадерских, молерско-фарбарских радова. Недавно смо регулисали електро и водоснабдевање, тако да сада Прибојчићева кућа функционише са извесном успешном ревитализацијом саме зграде“, објашњава в.д.директора Маја Алексић.

Пошто је предвиђена детаљна реконструкција зграде, град је припремио пројектно- техничку документацију, тако да се очекује реализација.

Двориште Прибојчићеве куће, које је према речима многих, најлепши део ове грађевине. заједно са суседним, двориштем Музеј куће „Боре Станковића“ чини амбијенталну целину која чува дух Врања и тадшњег живота врањских градских породица. Јединствена је на југу Србије. Дворишта дели један преградни зид који је отворен за комуникацију кроз такозвани капиџик и ту су се некада посећивале и дружиле породице Прибојчић и Станковић, а сада посетиоци могу туда да прођу.

“ Овакав потенцијал самог дворишта, самих интимних дворишта врањских старих кућа, нама као Музеју омогућава да у потпуности, на што бољи начин искористимо тај потенцијал у смислу одржавања прилагођених, адекватних манифестација, разних програма ликовног, књижевног и сличног садржаја. Тако да је и план да ово двориште и кућа у будућности заживе и на прави начин буду ревитализовани.

Од недавно на иницијативу самог града Прибојчићева кућа ће бити својеврсни Центар старе градске песме. То је и додатни изазов за Народни музеј. Подсетићу да је Музеј, као установа заштите, пре свега задужена да истражује, сакупља, да чува, баштини и публикује покретна материјалана културна добра. Овога пута пред нама је задатак очувања нематеријалног културног добра и то је оно на шта смо ми поносни“, истиче директорка Алексић.

Радио телевизија Врање такође жели да да свој допринос очувању културе и традиције нашег краја. У оквиру серијала „Срце Балкана“ који се емитује сваког уторка од 21 сат, биће представљена значајна културно историјска добра и објекти Врања и околине и млади таленти и портрети културних стваралаца са овог подручја. Јавност ће бити информисана о инфраструктурним пројектима који су подржани јавним средствима „Градови у фокусу“.

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 16 септембар 2021 14:49

Председник Скупштине града Деjан Тричковић и градска већница Изабела Савић приредили су приjем за учеснике 7. Светског дечjег фестивала анимираног филма ,,Златни пуж“.

Тричковић  je упознао госте фестивала са демографијом и историјом Врања и пожелео им добродошлицу.

„Увек се радујемо када имамо младе госте. Тај младалачки дух на кратко пређе и на нас и улепшате нам дан. Ваша позитивна енергија и ваш ентузијазам испуне ову салу где се обично разматрају неке озбиљне и тешке теме. Разлог постојања ШАФ-а је што су запослени у тој школи ентузијасти као и првог дана када су почели да раде. Велики број њих је поникао у ШАФ-у и ту остао да ради и преноси своје знање и искуство на младе Врањанце. То је рецепт за успех: ентузијазам, рад и велики таленат“, истакао је Тричковић и додао да се локална самоуправа труди да помогне и подржи рад ШАФ-а како би имао што боље услове.

Градска већница надовезала се причом о Врањанцима и рекла да су поносни на своју историју али како је она рекла и амбициозни у вези своје будућности.

„Будућност је овај фестивал и Школа анимираног филма која је бренд Врања и одличан презентер нашег града. Број пријављених филмова из преко 100 земаља света говори довољно о значају фестивала али и о ШАФ-у који је одавно превазишао локалне оквире. Желим вам доста нових филмова и надам се да ће неки нови пустолов Густав или професор Балтазар да се изроди баш у Врању“, рекла је градска већница Изабела Савић.

Директорка ШАФ-а Јасмина Стојановић захвалила се локалној самоуправи на подршци коју пружа Школи анимираног филма од самог оснивања.

Председник скупштине Тричковић и градска већница Савић уручили су поклоне гостима  фестивала „Златни пуж 2021“.

 

Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 13:45

Заменица градоначелнка Зорица Јовић отворила је 7. Светски дечји фестивал анимираног фулма „Златни пуж 2021“. Године рада Школе анимираног филма говоре о успеху, традицији, раду и о томе где се тренутно позиционира и где се тренутно налази ШАФ, рекла је том приликом заменица градоначелника. 

„По броју пристиглих филмова овај фестивал је на највишој лествици фестивала анимираних филмова. Та част и то задовољство запослених и најзаслужнијих који раде у овој установи има и град Врање. Поред пар брендова по којима је Врање препознатљиво, препознатљиво је и по ШАФ-у. Дуге 34 године је за нама, марљивог, вредног рада који је успео да оствари многобројне награде и да заузме врхунска места како у земљи тако и у цело свету. Својим радом и залагањем, актуелношћу и континуитетом представља прави светионик дечије анимације. Да је тако потврђују и продукција, али и награде на свим нивоима такмичења. Потврда квалитета и рада је управо и овај фестивал који окупља аниматоре из целог света. Иако су ове године на фестивалу физички присутни само аниматори из земље и окружења, сасвим сам сигурна да фестивал неће изгубити на квалитету“ истакла је Јовићева.

У име организатора, присутне је поздравила директорка Школе анимираног филма.

„Фестивал из године у годину несумњиво расте. И не сао по броју филмова, већ и по сарадњама са другим школама у земљи и широм света. Веома смо поносни на то. Срећни смо што упркос ситуацији са пандемијм можемо да одржимо фестивал. Сигурна сам да ће и овај фестивал изнедрити нова пријатељства и нове идеје за будуће сарадње", рекла је директорка ШАФ-а Јасмина Стојановић.

Никола Мајдак Јуниор, пожелео је свима учесницима пуно успеха и среће:

„Овај фестивал је јако значајан за децу али и за родитеље. Мислим да родитељи треба да буду свесни тога колико је овај фестивал битан и како се деца изражавају путем једног креативног процеса анимације. Мислим да оно што је понос и треба да имамо као народ и нације јесу три основне ствари а то су култура, наука и образовање. То је оно што нас чини јаким. Зато и деца треба да се развијају креативно и да имају прилике да све ово проживе и да доживе. Ово су искуства кроз која сами креаирају и раде, што ће им значити у неком даљем животу“.

Након отварања фестивала приказани су филмови који су се нашли у званичној конкуренцији у категорији деце до 15 година старости.  Жири у саставу Нитин Донде из Индије, Кузман Кузмановски из Северне Македоније и Никола Мајдак Јуниор из Србије изабраће најбоље од 39 селектованих филмова у категорији Смалл Снаил и 31 у категорији Биг Снаил. Фестивал ће уз главни имати и пратећи програм.

На конкурс су пристигла 1723 филма из 101 државе света. Фестивал траје четири дана а све пројекције до 17. септембра биће приказане у позоришту „Бора Станковић и Народном  музеју.

Покровитељи фестивала су Град Врање и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије. 

Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 13:45

На репертоару врањског биоскопа, чиjе се проjекциjе одвиjаjу у великоj сали Позоришта ,,Бора Станковић’’ и ове суботе су два филма.

Сутра од 12 сати, термину предвиђеном за наjмлађе гледаоце, jе потпуно нова филмска прича о популарним малим псима хероjима ,,Патролне шапе'', синхронизована на српски jезик.

У вечерњем термину, од 20 сати, на репертоару jе филм ,,Главни хероj'' у 3Д формату. Реч jе о филмском остварењу коjе тренутно пуни биоскопске дворане и налази се у врху гледаности у Србиjи. У средишту радње jе банкар Гаj, коjи води наизглед досадан живот.

Док се поред њега дешаваjу нестварне и нереалне ствари он открива да jе споредни лик у бруталноj видео игрици. Када његова банка буде опљачкана седамнаести пут у дану, он почиње да схвата да ствари не иду како треба.

Карте за биоскопске проjекциjе могу се купити на билетарници позоришта.

Страна 1 од 255

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности - Радио Телевизија Врање https://t.co/7ROlFcneJS via… https://t.co/RBkP0MK8KZ
Сајам запошљавања понудио 366 радних места - Радио Телевизија Врање https://t.co/C4KQGYGDGe via @tripplesworld https://t.co/8s5So52oeq
Средњошколци од понедељка по комбинованом моделу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Dgfgyl6zbU via @tripplesworld https://t.co/oz7itshnTa
Follow RTV Vranje on Twitter