Култура

Култура

У оквиру обележавања 142 године од оснивања библиотекe ''Бора Станковић'' у Врању данас је представљена дигитална библиотека ''Велики рат'. Представљене су и друге дигиталне библиотеке које поседују грађу о Србији у Првом светском рату.

У оквиру тродневног програма свечаног обележавања годишњице, данас је представљен део који је урађен у партнерству са Народном библиотеком Србије. Ради се о представљању колекције ''Велики рат'', а циљ је да  из 10 фондова Националних билиотека буде доступно јавности преко 400.000 публикација насталих током Првог светског рата.

"Ради се о прикупљању свих материјалних доказа, докумената, фотографија, слика, ратних дневника, записа везаних за Први светски рат. Импозантан је број докумената и позвали смо колеге из Народне библиотеке Србије да нам појасне процедуру прикупљања, обраде и презентације прикупљене грађе, како би ми почели са нашим пројектом дигитализације културног наслеђа, свега онога што чувамо", каже Зоран Најдић, директор библиотеке.

"Циљ је да се дигитализује сва грађа која је штампана током Првог светског рата и касније, не само у Србији, него свуда где су ратне околности одвеле српски народ. Пре свега на Крфу, Солуну, а и на Корзици. Дигитализовали смо и све што смо нашли у приватним препискама, писма и разгледнице, географске карте, пропагандни материјал", каже Немања Калезић, начелник Одељења обавезног примерка Народне библиотеке Србије.

До сада је дигитализовано  преко 16 хиљада библиотечких јединица. Од 2014. године се ради на прикупљању материјала.

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 18 јун 2021 15:05

У галерији Народног музеја отворена је изложба радова из области фотографије и графичког дизајна, ученика Хемијско-технолошке школе у Врању.

Сама изложба је начин да се будућим ученицима, али и широј јавности презентује део делатности Хемијско - технолошке школе из области графичког инжињерства односно графичарства.

Галерија Народног музеја била је место где  су ученици Хемијско – технолошке школе могли да презентују своје радове, али и  знање које су покупили од својих професора.

Бити успешан значи радити оно што волиш и волети оно што радиш.

"Изложба је љубав професора који су своју делатност исказали на овај начин, преносећи на ученике своје знање и своју вештине", каже Срђан Јовановић професор графичке групе предмета.

Сама изложба је начин да се будућим ученицима, али и широј јавности презентује део делатности Хемијско- технолошке школе из области графичког инжињерства, односно графичарства.

"Образовни профил техничар за графичку припрему је припремио изложбу из предмета фотографије и графичко обликовање и писмо".

Без разумевања Галерије Народног музеја али и руководства саме школе не би било могуће реализовање саме изложбе, истиче Јовановић.

 

Последњи пут измењено четвртак, 17 јун 2021 15:13

На репертоару Позоришта ,,Бора Станковић’’ у Врању у петак,18. јуна, од 20 сати је представа ,,Куде ми је жена’’.

У недељу, 20. јуна, од 12 сати на програму је дечја представа ,,Журка код плавог зеца’’, док је у уторак, 22. јуна, од 20 сати комад ,,Аутопутем’’.

Што се тиче биоскопског репертоара љубитељи филмске уметности имаће прилику да погледају два филма.

Субота преподне је резервисана за најмлађе и анимирани авантуристички филм, а у вечерњем термину  се приказује популарни акциони филм.

Карте за позоришни и биоскопски репертоар могу се купити на билетрници позоришта.

Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“ одржана је девети пут у Врањској Бањи.

Ове године такмичило се 20 фрулаша из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа у 4 категорије: изворно свирање, савремено свирање, дуети и ансамбли фрула и млади фрулаши. Најмлађа учесница на овој манифестацији, Аника Никић из Ниша наступила је са само 10 година, док  најстарији има 82 године.

„До је фруле биће и нас. Фрула је за нас чаробан инструмент. Свирање на њој нам улепша дан“, истичу фрулаши.

Добродошлицу такмичарима пожелео је заменик председника Градске општине Врањска Бања, Марко Николић.

„Верујем и сигуран сам да ћете уживати у овом програму који су нам припремили наши фрулаши с обзиром да је фрула један од најстаријих инструмената у Србији“,  истакао је Николић.

Међуокружну смотру фрулаша „Златна фрула југа Србије“ отворио је председник Савета фрулаша Србије, Зоран Рајичић.

Смотру је оцењивао жири у саставу: Светлана Азањац етномузиколог из Београда, Тања Близнаковски Јовановић професорка флауте из Врања и Далибор Младеновић музичар, кавалиста из Врања.

Првонаграђени такмичари квалификовали су се на Сабор фрулаша Србије “ Ој, Мораво“ који се одржава у Прислоници код Чачка крајем јула месеца.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 14 јун 2021 15:27

У нашем граду одржано је хуманитарно књижевно вече.

Песник, пореклом из Урошевца, насељен у Београду је своју пету књигу представио Врањанцима, а од њене продаје новац уплатио на наменски рачун Града за лечење деце оболеле од малигнитета. Шпејтим Сојева Соле рођен је у Урошевцу, на подручју Косова и Метохије. По занимању је полицијски службеник и живи у Београду.

Љубав према књижевности и писању преточио је у шест књига. Овога пута, Врањанцима је представљена збирка песама „Балканском долином“.

„Пишем од седмог разреда основне школе из хобија. У књижевним круговима су препознали мој таленат и користим прилику да се мало похвалим и кажем да сам постао поносни члан Књижевника Србије. Књигу коју вечерас промовишем је пета од шест књига које сам написао. Када сам био на промоцији књиге професорке и песникиње Ане Митић Стошић, обећао сам да ћу Врању поклонити једну књигу и продати је у хуманитарне сврхе, што на моју срећу и чиним вечерас“, каже Шпејтим Сојева Соле, аутор.

Песник најчешће плете лепршаве, лирски интониране стихове, најчешће упућене пријатељима расутим по свим меридијанима.

Неретко, његове песме посвећене су женама, те Шпејтим Сојева не крије да је одушевљен лепотом и сензуалношћу наших суграђанки.

Ипак, његови лако римовани стихови, лако допиру и до срца читалаца.

„Соле је велики родољуб и воли све људе овог света, пун је љубави и његова жеља је била да ово буде још племенитија намера и реализација тако што ће од свих продатих књига новац бити уплаћен у овај град", истиче проф. Ана Митић Стошић, рецензенткиња књиге.

Стихове Шпејтима Сојева читала је Симона Кањевац, песникиња и новинарка и Верица Илић, историчарка уметности, обе из Београда.

Својим прелепим гласом, вече је, на молбу аутора, врањском песмом оплеменио писац али и вокални солиста Миле Костић Дубница.

Последњи пут измењено понедељак, 14 јун 2021 15:31
Страна 1 од 249

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter