Култура

Култура

На репертоару Позоришта ,,Бора Станковић'' у Врању вечерас од 19 сати jе комад ,,Аутопутем'', док jе на сцени за децу, у недељу од 12 часова, представа ,,Чаробњак из Оза''.

Што се тиче биоскопског репертоара и ове суботе љубитељи филмске уметности моћи ће да погледаjу два остварења.

У термину од 12 сати jе анимирани авантуристички филм за децу у 3Д формату ,,Душа'', а у вечерњем термину, од 19 сати, филмско остварење македонско - српске копродукциjе ,,Стела''.

Карте за позоришни и биоскопски репертоар могу се купити на билетарници позоришта.

Корона  је ускратила свима нама многе лепе ствари на које смо навикли, али не и ужитак гледања позоришних представа. Уз поштовање епидемиолошких мера, поштоваоци богиње Талије  моћи ће и у априлу да уживају у бројним представама које ће бити на репертоару врањског театра. 

-У априлу имамо 11 представа од чега су четири на дечјој сцени и седам  на вечерњој, од чега су три гостујућа програма.

Данас је на репертоару представа ''Моја жена се зове Златко'' београдског  ''Булевар театра.''Реч је о урнебесној комедији и мислим да су  нам у овом периоду такве представе итекако потребне.

Када је реч о дечјој сцени, прошле године остварили смо сарадњу са председницом Удружења деце која имају проблема са аутизмом, тако да ћемо у недељу у 12 сати на дечјој сцени извести представу ''Журка код плавог зеца''. Представа ће између осталог, бити намењена и тој деци за коју ће улаз бити бесплатан.

Прва премијера, после дужег времена биће 23. априла. Реч је о  представи ''Жорж Данден'' по тексту чувеног француског писца Молијера.

У плану је да 19. априла организујемо едукацију и трибину са средошколцима са акцентом на  значај позоришне уметности , каже директор врањског театра Ненад Јовић.

Последњи пут измењено петак, 02 април 2021 13:18

На репертоару позоришта ,,Бора Станковић '' у Врању, у петак 2. априла, је гостујућа представа ,,Моја жена се зове Златко'' београдског ,,Булевар театра''.

У недељу од 12 сати је дечија представа ,,Журка код плавог зеца''.

На биоскопском репертоару ове и наредне суботе су два филмска остварења. Анимирани, авантуристички филм за децу ,,Душа'', приказиваће се у термину од 12 сати, док ће играни породични филм ,,Стела'' бити приказиван у вечерњем термину од 19 сати. 

Последњи пут измењено четвртак, 01 април 2021 15:39

Данас се навршава 145. година од рођења великана српске књижевности, зачетника модерне у Србији, Врањанца, Борисава Станковића.

Рођен у Врању, врло рано је остао без родитеља, тако да га је одгајала баба по оцу, Злата. Након завршетка основне школе и седам разреда врањске гимназије, школовање наставља у Београду, где постаје правник.

Иако је релативно млад отишао из родног Врања, целог живота га је носио у срцу, о чему сведочи и његов књижевни опус.

Његово стваралаштво сврстава се у реализам, мада га савремена критика сматра зачетником модерне српске књижевности.

У својим делима упечатљиво је описао врањску градску чаршију и трагичне судбине Врањанаца, раслојавање и неретко пропадање и дегенерацију старих трговачких породица. Кроз његово дело провлачи се поетика чулног, по чему се посебно издвојио на тадашњем књижевном небу Србије. Своју најпознатију драму Коштана, објавио је 1902. године, када је у књижевност увео врањски говор.

Осам година касније 1910. објавио је свој најпознатији роман Нечиста крв. У годинама које долазе објављује приповетке, романе и драме које се углавном вежу за Врање. Његов град одужио му се откупљивањем родне куће која постаје Музеј кућа, подизањем споменика у градском парку и организовањем културних манифестација њему у част. Бројне образовне и установе културе носе његово име.

Нажалост, ове године због пандемије коронавируса град Врање и Јавна библиотека Бора Станковић нису организованли манифестацију "Борини књижевни дани".

У Белгороду, у Руској Федерацији 25. марта 2021. године свечано је отворена изложба фотографија која носи симболични назив „Православље – једна велика породица“.

Изложбу чини стотинак фотографија које су тематски подељене у четири групе.

Идејни творци ове изложбе су епархија врањска на челу са епископом врањским Пахомијем, игуман манастира Преподобни Прохор Пчињски, архимандрит мр. Методије (Марковић) и Драган Тадић.

На иницијативу стипендисте епархије врањске, руководиоца Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“, дипломираног теолога, Ненада Бојкова, а уз подршку епархије, гимназије Бора Станковић у Врању, белгородске Митрополије и белгородске духовне Семинарије,  први део изложбе достављен је у руски град Белгород, где су идеју о представљању овакве изложбе примили са радошћу.

„Догађаји оваквог типа су само још један од доказа да православље није територијално подељено, већ да смо сви у једној великој заједници у Христу, без обзира на се којем месту налазили,“ истакао је приликом отварања изложбе  протојереј Олег Кобец, старешина саборног храма Преображења Господњег у Белгороду.

Руководилац Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ Ненад Бојков у свом обраћању окупљенима пренео је поздраве и најтоплије честитке епископа врањског Пахомија и додао да су студентске иницијативе веома корисне у повезивању два братска народа. 

Госпођица Нађа Милошевић је улепшала отварање изложбе извођењем песме „Јунаци са Кошара“.

           

Последњи пут измењено недеља, 28 март 2021 22:04
Страна 1 од 243

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter