Смањен број новооболелих у општини Сурдулица

У Специјалној болници за плућне болести у Сурдулици, у делу који ради као ковид болница, тренутно су попуњени капацитети.  Клиничке слике оболелих су много теже у односу на претходни период упркос томе што што је приметан тренд смањења новооболелих који се јављају у ковид амбулантама. Актуелности из општине Сурдулица можете пратити на каналу РТВ Врање од суботе 24. априла у оквиру емисије „Сурдулица у објективу“ која почиње у 20 сати.  Реприза је средом од 13 сати.

Специјална болница за плућне болести у Сурдулици дуже од годину дана је у ковид систему, са краћим паузама. Један део установе  је отворен за пацијенте који болују од плућне патологије и није у ковид режиму, а други део је претворен у ковид болницу у којој се смештају пацијенти из целог округа и Косовског поморавља. Тренутно немају пацијенте са лакшим облицима болести, што је тешко и за особље и за саме пацијенте, каже др Славиша Костић  директор. Нажалост велики број пацијената је морао да се транспортује у веће ковид центре који имају интензивну негу.

-Све је већи број млађих пацијената средње животне доби, са средње тешким и тешким клиничким сликама. Доминирају пацијенти који су старији од 60 година, вероватно због придружених болести, али често имамо пацијенте са тешким клиничким сликама који су старосне доби од 40-50 година, а не ретко и млађе од 40“, објашњава директор Костић. 

Пошто су углавном породична заражавања, добро је што је, најчешће, само по један члан породице за болничко лечење, који је из ризичне групе или има још неку болест, објашњава доктор. Посао усложњава што у ковид амбулантама често недостају реагенси или је немогуће рентген снимање, па не може да се уради тријажа пацијената на лицу места, већ долазе код нас, каже Костић. То је велико оптерећење за особље болнице, лекаре и медицинске раднике, јер смо на доњој граници када је у питању кадар. Међутим некако издржавамо све.

-Немогуће је избећи овај вирус, видећемо шта ће бити после вакцинације. Велики део особља кои ради у болници је прележао корону. На сву срећу нисмо имали колективне испаде, да не би могли да надоместимо постојећим кадром“, објашњава Костић.  

Он додаје да вирус не стаје. Иако је тренутно смањење броја новооболелих, далеко од тога да је пад криве. Капацитети свих болница, које су у ковид режиму су веома оптерећени, и зато је важно да се процес имунизације настави и да се сви понашају одговорно.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 10:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter