Завршавају се радови на канализационој мрежи у селу Стубал

У селу Стубал у општини Владичин Хан завршавају се радови на канализационој мрежи. Завшено је постављање главне мреже, нових шахти, индивидуални прикључци. Остало је само да се нова, споји са постојећом мрежом, која је урађена у осталом делу села. Радове је финасирала Норвешка Влада  уз подршку локалне самоуправе. Вредност је 14 милиона динара.

За више од 30 домаћинстава који се налазе поред регионалног пута ка Врању проблем канализације постаће прошлост. Годинама су се мучили, сналазили на разне начине. Нису могли да отворе прозоре и изађу у двориште од смрада који се ширио из канала за атмосферску канализацију и септичких јама. Свему томе дошао је крај.

"Много нам значе ови радови. Веома смо густо насеље, деца и сви ми била су изложена бактеријама, фекалијама.. Ово је спас за нас, за комшије, цело село. Немамо примедбе на извођача радова, радили су и по киши и по снегу, али су завршили посао на радост свих нас", каже Славица Стојилковић.

"Имали смо велике проблеме. Изнад нас постоји поток који се често излива, подземне воде су нам такође правиле проблем. Када су кише, вода надође, запуши се одводни  канал, излију септичке јаме. Било је страшно. Плашили смо се да не дође до неке заразе. Захваљујемо се свима који су помогли", истиче Драги Илић.

Ђорђе и Петар распуст проводе на улици са мајсторима. Надгледају радове, помажу колико могу. И ако мали, свесни су колико ће им увођење канализације олакшати живот.

"Много смо имали проблема раније. Сад ће бити боље. Ми смо овде сваког дана на улици, са мајсторима", каже Ђорђе Стојановић, а Петар Стојиљиковић додаје:

"Радујем се. Некад гледам како раде мајстори, а некад се играм".

Локална самоуправа препознала је важност реализације једног оваквог пројекта и драго им је да су мештани задовољни.

"Решавање питања канализационе мреже у МЗ Стубал, посебно у том доњем, густо насељеном делу, био је прави потез.За симболична новчана средства од око 14 милиона динара, од чега је Норвешка Влада издвојила 110 хиљада долара и наша локална самоуправа 20 хиљада, урадили смо леп и квалитетан посао на радост мештана", каже Горан Младеновић, председник општине.

Упркос различитим временским приликама, посао у Стублу завршен је по плану, каже Зоран Анђелковић власник предузећа „Грађевинац“, које је извођач радова. Посао се одвијао у три фазе.

"Људи су се стварно обрадовали. Док смо радили заиста смо могли да се уверимо у то да су имали велике проблеме, испред сваке куће се осећа смрад. Није згодно имати у дворишту септичку јаму, ово је сада нешто друго и у складу са временом у коме живимо. Тренутно радимо финализацију терена, хоћемо да све вратимо у првобитно стање, како мештани не би имали примедбе"

Локална самоуправа планира да и у наредном периоду настави са сличним пројектима. У првој половини године реализоваће се завршетак канализационе мреже у Полому.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:03

2 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter