Ивановићи прави пример савремених пољопривредних произвођача

Примена савремених сазнања у пољопривредној производњи и константно праћење потреба тржишта,  уз упорни рад на газдинству, то је једини рецепт за успех. У то су се уверили на газдинству Ивановић у Моштаници.

Комплетна породица Дејана Ивановића  заокружила је процес производње , од ратарских и повртарских култура до фарме товљеника.  На Моштаничком пољу  сва производња  на отвореном  је  под системима за наводњавање .

Дејан Ивановић прецизира да је на пољу засађено 25 хиљада коренова паприке за ајвар, под засадом соје је 50 ари  и сада је у фази цветања, а такође је на истом поседу и 50 ари под кукурузом .

Еминентни стручњаци  који су обишли овај посед потврдили су да је тренутно паприка у најбољој кондицији у Србији . Ради се о аутохтоној сорти  коју ова породица, кроз одабир семенског материјала из сопствене производње, одржава већ пола века. Очекују да са 20-ак ари ове године уберу 10 тона. Целокупна количина испоручује се познатим купцима. Поред тога Ивановићи  успешно узгајају соју- културу која је прави раритет на југу Србије.

Дејан Ивановић каже да је један од ретких који већ другу годину заредом  гаји  соју, Свима који се одлуче да производе ову културу дајем савете, каже Дејан. Сви који имају било какву фарму на газдинству требало би да узгајају соју, јер је најбољи извор протеина за животиње.

Око 120 ари на којима производе и кромпир и кукуруз под системом су за наводњавање . Примењују и соспствена сазнања о примени природних ђубрива, што је за сада мала породична тајна. Свесни су да расту  потребе биљака и смислу заштите и прихране, али и захтеви потрошача у вези квалитета. Зато се труде да примењују савремена сазнања  у производњи и тиме осигурају пласман и профит.   

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 04 јул 2022 14:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter