Није касно за сетву факултативних сорти пшенице

Ове године били су идеални услови за сетву пшенице и јечма, иако су цене на тржишту биле превисоке, па су се многи одлучили да касније засаде житарице. И то није погрешно, јер ове временске прилике дозвољавају и каснију сетву факултативних сорти.

Идеални су услови за пшеницу и јечам, јер није било већих мразева, те није дошло ни до оштећења на стрним житима. 

''Пшеница је у фази два до три листа тамо где је посејана негде до 25. октобра и почетак је бокорења, а код касније сетве, којих је највише било до 10. новембра она је у фази три листа. Имамо пшеницу која је сејана и децембра месеца, јер смо имали доста добре услове, довољно влаге, довољно светлости, а на тржишту има факултативних сорти пшенице, тако да се доста пољопривредних произвођача определило и за каснију сетву,'' каже Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне стручне службе.

Најчешћи разлог за касну сетву је скупа сетва пшенице ове године до 50 посто и поскупљење минералних ђубрива и до 100 посто. Јечам је ове године посађен на време, и у фази је бокорења.

''Ове ниске температуре нису дозволиле неко ширење болести на стрним житима, нема појаве болести ни код пшенице ни код јечма, негде се могу видети пеге, то не треба да плаши наше пољопривредне произвођаче, то је узроковано температурним колебањем. Саветујем наше пољопривредне произвођаче да обиђу своје њиве, да погледају да случајно нема присуства биљних ваши, међутим ова година је доста добра и за инсекте, јер су ове температуре условиле да нема више од 5 посто биљних ваши,'' додаје Лазовић Ђоковић.

Иако је идеална година за сетву стрних жита, ова сетва је незапамћена са само 25 посто декларисаног семена, а све остало је из сопствених потреба.

Нада Лазовић Ђоковић истиче да се нада да ће држава субвенционисати азотна ђубрива, јер са тренутном ценом вероватно је да ће врло мали број пољопривредних произвођача применити прихрану.

Она апелује на све пољопривреднике да уколико нису, или су врло мало користили МПК ђубрива, да морају да примене азотна ђубрива почетком фебруара, и другу прихрану у почетку вегетације, јер су то најважније агротехничке мере како би имали адекватан принос.

Цена пшенице на берзи ове године је око 32 или 33 динара, док је прошле била између 23 и 24.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 10 децембар 2021 13:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter