Примена агротехничких мера веома битна за садњу воћа и винове лозе

За пољопривреднике који подижу нове засаде воћњака и винограда децембар је почетак производне године, зато што су услови за садњу ових култура у овом периоду идеални.

Календарски је ово период краја вегетације и почетка зимског мировања које је право време за обављање подизања савремених и интензивних засада, како воћа тако и винове лозе. Што се тиче агротехничких мера које треба применити да би се тај посао обавио на стручан начин, првенствено треба знати шта се сади и на основу тога се врши избор парцеле.

„Парцела се сређује, доводи у оптимално стање за гајење пољопривредне културе која се сади на тај начин што се врши чишћење, уклањање остатака претходних култура вишегодишњих органских остатака. Врши се равњање, нивелација терена како би се довело у стање да може даље да се врши како основна обрада земљишта тако и допунска а касније размеравање и сама припрема за садњу“, каже Небојша Младеновић, директор Пољопривредне саветодавне стручне службе у Врању.

Посебна пажња се мора обратити на правац редова приликом садње како би се омогућио пролаз механизацији али и због проветравања и наводњавања засада. Поред тога узимају се узорци земље који морају да се испитају и након тога се на основу резултата врши ђубрење како природним тако и вештачким ђубривима, делимично у припреми земљишта али делимично и у самој садњи воћака.

„То је веома значајно зато што се тада ствара основа и база са увидом у стање  шта и чиме располажемо од хранљивих елемената у земљишту и на основу тога се касније ради ђубрење како у периоду зимског мировања у коме смо сада налазимо тако и у периоду вегетације. На осниву тога се обавља ђубрење и врши се заоравање односно дубоко орање код дрвенастих воћних врста на дубини од 60 до 80 сантиметара а код гајења ситног воћа као што су малина, купина, боровница то се обавља на 30 до 40 сантиметара“, напомиње Младеновић.

На тај начин се ствара основа да земљиште буде снабдевено довољном количином хранљивих материја. Након тога се оставља да се земљиште под утицајем временских прилика али и неприлика, кише, снега, мраза, топлих дана, што више уситни и на тај начин припреми за завршну фину припреме за садњу. У међувремену се обезбеђуе одговарајући садни материјал који мора да буде сортно чист, а аутентичност воћног и садног материјала мора да буде загарантована.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter