Увођење нових електронских система у пољопривреди

Омогућавање авансног плаћања и убрзање одобравања подстицаја за ИПАРД кориснике, увођење софтверског решења еАграр и успостављање система за контролу плаћања у пољопривреди и руралном развоју у складу сa прoписимa Eврoпскe униje, неке су од кључних измена предвиђених изменама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоју које је усвојила Влада Србије.

Изменом Закона дефинише се и софтверско решење еАграр и успоставља Регистар пољопривредних газдинстава као јединствена, електронска и централизована евиденција и уводе се само електронски поступци у вези са Регистром пољопривредних газдинстава – поступак уписа у Регистар, обнове регистрације, промене података уписаних у Регистар и брисања из Регистра.

Осим еАграра, изменама закона предвиђено је и успостављање IАCS система за контролу плаћања у пољопривреди и руралном развоју, чиме се Управи за аграрна плаћања даје основ за надлежност успостављања наведеног система. Такође, прецизиране су одредбе које се односе на LPIS - Систем за идентификацију земљишњих парцела.

Увођењем елемената IАCS система за контролу плаћања у пољопривреди и руралном развоју, Република Србија се усклaђује сa прoписимa Eврoпскe униje.

IACS је најважнији систем за спровођење и контролу плаћања према пољопривредницима од стране држава чланица ЕУ приликом спровођења Заједничке пољопривредне политике. Овај систем обухвата контролу плаћања за све мере директних плаћања, као и плаћања за агроеколошке климатске мере и мере органске производње.

Поменути системи (еАграр, IАCS и LPIS) уводе се са одложеном применом и то еАграр од 1. јула 2022. године, LPIS од 1. јануара 2025. године и IACS од 1. јануара 2027. године.

Извор: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter